Linkuri accesibilitate

Poliţa de asigurare medicală şi închisoarea


Aşadar, totul e bine şi frumos? Ar fi, dacă am ignora contextul.

Viaţa în Republica Moldova e dificilă. În schimb, n-o să te plictiseşti niciodată. Sînt atîtea bizarerii, atîtea chestii misterioase. Prin urmare, ai mereu motive să bolovăneşti ochii. Să luăm numai cazul omului care a ajuns în închisoare din cauză că nu şi-a luat poliţă de asigurare medicală.

În aparenţă, totul e OK. Omul a încălcat legea şi a fost pedepsit pe bună dreptate. Iar un cinovnic merituos din sfera medicală ne-a explicat chiar că refuzul de a cumpăra poliţa de asigurare medicală e o infracţiune comparabilă cu neplata impozitului pe venit. Aşadar, totul e bine şi frumos?

Ar fi, dacă am ignora contextul. Uitîndu-ne însă cercetător în jurul nostru, vom constata că avem de-a face din nou cu o bizarerie sau cel puţin cu un exces de zel.

Da, infractorul trebuie pedepsit, fără doar şi poate. Însă în ţara asta evaziunea fiscală e în floare, corupţia a devenit endemică. O sumedenie de indivizi nu dau bonul fiscal, nu plătesc impozite din chiria apartamentelor sau din sumele grase încasate la nunţi şi cumetrii. Aici se fură ca-n codru. Aici e fieful mişmaşului. Dar ce face justiţia noastră intransigentă cu cazul omorului în Pădurea Domnească? A fost pedepsit deja cel vinovat de moartea lui Sorin Paciu?

Vreau să zic iată ce. Băgarea în puşcărie a unui individ care nu şi-a luat poliţa de asigurare medicală este un semnal foarte prost pentru societatea civilă din Moldova. Vasăzică, nu avem aici, ca în România, de pildă, persoane influente, cu funcţii mari, băgate în puşcărie pentru mişmaşuri, pe cînd un biet individ, care şi-a pus sănătatea în pericol, e pedepsit cu severitate.

Atîta timp cît marii făcători de mişmaşuri nu sînt băgaţi în puşcărie, atîta timp cît evaziunea fiscală de proporţii nu e curmată, arestarea omului sus-pomenit nu prea are de ce să ne bucure. Ea nu mi se pare o expresie a unei reforme profunde a justiţiei. Şi de fapt o infracţiune de acest fel trebuia să provoace o pedeapsă mai moale, bunăoară, un soi de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

XS
SM
MD
LG