Linkuri accesibilitate

Proiectul „Veşnicia satului online”


La Orheiul Vechi (Foto: Orhei.net)
La Orheiul Vechi (Foto: Orhei.net)

Un proiect al Departamentul pentru românii de pretutindeni şi ICDE pentru popularizarea patrimoniului rural din Republica Moldova.

Departamentul politici pentru relaţii cu românii de pretutindeni şi Institutul pentru Cultură şi Drepturi Europene şi-au propus în următoarele patru luni să popularizeze satele din Moldova. Tineri din 11 sate din raioanele de pe malul Prutului vor fi ghidaţi să-şi deschidă bloguri pe internet în care să promoveze valorile naţionale, dar şi patrimoniul localităţii de baştină. Proiectul cu genericul „Veşnicia satului online” a început ieri în Corjeuţi, raionul Briceni.

Satul Corjeuţi din raionul Briceni neoficial este cunoscut ca micul Paris din Moldova. Şi asta pentru că fiecare al patrulea corjeuţean munceşte în Franţa. Spre deosebire de alte localităţii, sătenii de aici nu uită de casele lor. Revenind periodic la baştină aceştia îşi fac gospodării ca în Vest, investesc bani în infrastructura localităţii, dar şi în mici afaceri. Consătenii aduc Europa la ei acasă îmi spune directoarea liceului teoretic din sat Ana Armanu. Atracţia satului este, între altele, un restaurant cu bucătărie franţuzească „La Paris” care are în curte şi un Tour Eiffel în miniatură menţionează Ana Armanu:

„Se vorbeşte că satul Corjeuţi deja a păşit în Europa. Avem u sat cu o populaţie de până la 8 mii de locuitori. Avem liceu, avem gimnaziu, avem şi o grădiniţă. În jur de 3 mii aproape jumătate de localnici sunt de mult timp prin Franţa. Satul forfoteşte. Se construiesc case, infrastructura este la un nivel foarte bun.”

Tocmai pentru că corjeuţenii au demonstrat că pot aduce civilizaţia la ei acasă investind în localitatea de baştină banii câştigaţi peste hotare, Corjeuţi a fost aleasă prima destinaţie a proiectului „Veşnicia statului în online”. Proiectul îşi propune să promoveze valorile naţionale şi viaţa de la sate prin intermediul internetului care nu are graniţe. 10 elevi din liceul teoretic din sat au fost instruiţii cum să-şi deschidă un blog prin care să arate lumii întregi cum se trăieşte la ei în sat, dar şi cu ce se mândresc localnicii din Corjeuţi. Bunăoară, Danei, elevă în clasa 11, i-au luat câteva minute până mi-a spus care ar fi, la părerea ei, cartea de vizită a satului.

„Toţi ne mândrim cu stânca Ţiglău. În primul rând cred că v-aş duce să vizitaţi locul acela. Sunt nişte pietre enorme şi foarte frumoase. În primul rând aş vrea să scriu despre ele ca să fie o atracţie pentru cei care nu cunosc. Foarte mulţi nu ştiu despre satul nostru, dacă o să scriem pe internet despre el o să-l popularizăm.”

Coordonatoare proiectului „Veşnicia satului în online” Irina Guţu spune că până în decembrie peste o sută de bloguri ar urma să înfățișeze viaţa, obiceiurile, tradiţiile, locurile pitoreşti şi îndeletnicirile oamenilor din 11 sate din lunca Prutului. Irina Guţu precizează că ideea e inspirată din realitate, şi anume că multe sate moldoveneşti riscă să dispară, nu neapărat geografic, râmând fără oameni, fiind cuprinse de paragină şi sărăcie. Iar ceea ce le-au putea salva veşnicia este, în opinia Irinei Guţu, promovarea:

„Ne-am gândit în primul rând că satul este veşnic, dar este veşnic doar în localităţile săteşti. Satul trebuie să fie veşnic într-un mediu mult mai larg, într-un mediu la care are acces întreaga populaţie, întregul glob. De aceea ne-am gândit că veşnicia satului trebuie să devină online. În momentul în care satul însăşi moare promovarea acestuia îi va aduce în primul rând o actualitate. Vrem să promovăm satul, vrem ca lumea să audă de ele, pentru că pe internet nu există nici o informaţie bine documentată despre satele Republicii Moldova. suntem siguri că satul va renaşte prin intermediul internetului.”

Proiectul „Veşnicia satului online” este finanţat de Departamentul politici pentru relaţii cu românii de pretutindeni şi de Institutul pentru Cultură şi Drepturi Europene de la Chişinău.

Previous Next

XS
SM
MD
LG