Linkuri accesibilitate

Obama promite ajutor țărilor baltice împotriva Rusiei


Barack Obama la Tallinn, 3 septembrie 2014
Barack Obama la Tallinn, 3 septembrie 2014

Barack Obama: „Ca aliați NATO avem la dispoziție Articolul 5, care ne garantează securitatea colectivă. O țară ca Estonia nu se va regăsi niciodată singură.”


Sosit la Tallinn, în Estonia, în ajunsul întâlnirii la vârf NATO din Marea Britanie care va decide atitudinea viitoarea a Alianței în fața Rusiei, președintele american Barack Obama a declarat că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina dar şi alte ţări partenere, precum Georgia sau Republica Moldova, să-şi sporească securitatea. Obama a reamintit că uşile NATO rămân deschise pentru toate ţările interesate, care îndeplinesc condiţiile de a fi admise.

La rândul său, președintele Estoniei Toomas Hendrik Ilves a amintit că Rusia, care amenință țările baltice și securitatea în întreaga Europă de est, este direct implicată în conflictul din Ucraina:

"Așa cum a subliniat-o și Uniunea Europeană săptămâna trecută, avem de-a face cu o formă de agresiune din partea Rusiei."

Președintele eston Ilves a continuat:

"Rusia trebuie să admită că e unul din participanții la conflict și să ia măsuri reale care să ducă la oprirea conflictului."

La rândul său, Barack Obama și-a anunțat scepticismul vizavi de presupus armistițiu la care ar fi ajuns, în urma unei convorbiri telefonice, președinții Vladimir Putin și Petro Poroșenko:

Barack Obama şi liderii ţărilor baltice la Tallinn, 3 septembrie 2014
Barack Obama şi liderii ţărilor baltice la Tallinn, 3 septembrie 2014

"N-am văzut nici o urmare la acel presupus armistițiu. Dacă, într-adevăr, Rusia e gata să înceteze finanțarea, înarmarea și antrenarea separatistilor și să pună capăt activității trupelor rusești în Ucraina, și dacă acceptă o soluție politică, atunci vom putea lucra cu asta."

Despre poziția NATO în fața Rusiei și despre temerile țărilor baltice, Obama a spus:

"Ca aliați NATO avem la dispoziție Articolul 5, care ne garantează securitatrea colectivă. E vorba de un angajament solid, de neschimbat, etern iar o țară ca Estonia nu se va regăsi niciodată singură."

Asigurări similare a adus Obama tuturor celor 3 țări baltice și Poloniei, precum și întregii Europe de est, țări cărora Obama le-a spus că pot conta pe sprijinul Washingtonului în cazul unei agresiuni din partea Rusiei.

Țările Baltice și Polonia s-au numărat printre cele care au cerut o prezență NATO mai vizibilă pe teritoriile lor după anexarea Crimeei de către Rusia și implicarea sporită a Kremlinului în criza ucraineană.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG