Linkuri accesibilitate

Petro Poroșenko și Vladimir Putin s-au pus de acord asupra unor pași spre pace în estul Ucrainei, dar nu asupra vreunui armistițiu...


Catherine Ashton, Vladimir Putin și Petro Poroșenko, Minsk. 26 august 2014

....a informat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Kremlinul a spus că președinții Petro Poroșenko și Vladimir Putin s-au pus de acord asupra unor pași spre pace în estul Ucrainei, dar nu asupra vreunui armistițiu, pentru că Rusia nu este parte din conflict.

Mai devreme biroul de presă prezidențial de la Kiev informase că Poroșenko și Putin au căzut de acord asupra unui „armistițiu permanent” în estul Ucrainei într-o convorbire telefonică.

Dar purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov a spus că nu a fost vorba de armistițiu pentru că „Rusia nu poate accepta un armistițiu deoarece nu este parte din conflict”.

Știrile despre armistițiu au făcut să crească acțiunile la bursele europene. Între timp de la Donețk s-a relatat că milițiile pro-ruse au din nou controlul asupra aeroportului internațional pe care trupele guvernamentale l-ar fi abandonat. Un lider separatist este citat de DPA cu afirmația că forțele Kievului bat în retragere în întreaga regiune Donețk și că rebelii nu înțeleg motivele acestei retrageri.

Președinția ucraineană informase că Putin și Poroșenko s-au înțeles asupra încetării focului într-o convorbire telefonică.

Mai devreme miercuri un purtător de cuvânt al Kremlinului spusese că președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Petro Poroșenko au discutat la telefon criza din Ucraina și că viziunile lor despre soluționarea ei „coincid într-o măsură substanțială”.

Agențiile ruse de știri l-au citat pe purtătorul de cuvânt rus spunând: „Șefii de stat au făcut schimb de opinii despre ce trebuie făcută pentru a pune capăt vărsării de sânge în sud-estul țării cât mai curând”.

XS
SM
MD
LG