Linkuri accesibilitate

Statul Islamic a dat publicității o înregistrare video care prezintă decapitarea a încă unui jurnalist american


Jurnalistul Steven Sotloff, Manama, Bahrein, 26 octombrie 2010.
Jurnalistul Steven Sotloff, Manama, Bahrein, 26 octombrie 2010.

Steven Sotloff a dispărut în Siria în august 2013.

Extremiștii organizației Statul Islamic au dat publicității o înregistrare video care prezintă decapitarea încă unui jurnalist american, pe nume Steven Sotloff. În imaginile intitulate „al doilea mesaj pentru America” președintele Barack Obama este avertizat că dacă aviația Statelor Unite continuă bombardamentele împotriva militanților din Irak vor fi uciși alți captivi occidentali. Detalii are Mircea Țicudean.

Imaginile video au fost postate pe internet marți seară, la două săptămâni după o înregistrare asemănătoare prezentând uciderea jurnalistului James Foley și la numai câteva zile după ce mama lui Sotloff i-a implorat pe islamiști să-i cruțe viața.

Barak Barfi, un purtător de cuvânt al familiei, a spus că membrii ei au văzut înregistrarea video. „Familia cunoaște această tragedie oribilă și dorește s-o deplângă în cadru privat”, a spus Barfi.

Steven Sotloff, de 31 de ani, a fost un jurnalist independent din zona Floridei de sud, care a lucrat pentru revistele „Time” și „Foreign Policy”.

El a dispărut în Siria în august 2013 și nu a mai fost văzut până luna trecută, când a apărut în înregistrarea video a decapitării lui James Foley.

În acele imagini Sotloff, îmbrăcat în haine portocalii, este amenințat cu moartea dacă Statele Unite nu opresc bombardamentele din Irak împotriva organizației Statul Islamic.

În noua înregistrare pusă în circulație marți și autentificată de autoritățile americane miercuri Sotloff apare tot în haine portocalii și este decapitat de un luptător islamist. Iar asasinul avertizează că ar putea urma executarea unui al treilea ostatic, de data aceasta un cetățean britanic.

Marea Britanie și Franța au numit uciderea lui Sotloff „barbară”. Premierul britanic David Cameron a anunțat că va prezida miercuri o reuniune de urgență a cabinetului său.

Publicarea înregistrării a fost comentată marți, înainte ca ea să fie confirmată ca autentică, la conferința de presă a purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington, Jen Psaki.

Psaki a spus că „dacă înregistrarea este autentică guvernul american este dezgustat de actul brutal de a lua viața încă unui cetățean american nevinovat. Suntem alături de familia Sotloff și vom da informații suplimentare la timpul potrivit”.

Psaki a mai spus că se crede că „alți americani” se află în mâinile militanților organizației Statul Islamic. Psaki nu a dat detalii, dar agenția Associated Press scrie că printre ostatici se află o femeie de 26 de ani răpită când făcea muncă de caritate în Siria.

În mesajul video militantul care-l execută pe Sotloff se adresează președintelui Statelor Unite, Barack Obama, spunând: „atâta vreme cât rachetele voastre continuă să lovească oamenii noștri, cuțitul nostru va continua să taie gâturile oamenilor tăi”.

Călăul menționează anume cele mai recente raiduri aeriene americane din jurul barajului Mosul din Irak, înlăturând speculația unor analiști că Sotloff ar fi fost ucis mai demult, odată cu Foley.

Săptămâna trecută mama lui Steven, Shirley Sotloff, a făcut un video în care îi imploră pe cei care i-au răpit fiul să-i cruțe viața, spunând că este un „jurnalist nevinovat” și un om de onoare care a încercat mereu „să-i ajute pe cei slabi”.

Moartea lui Sotloff a fost deplânsă de revistele pentru care a lucrat. Unul din șefii redacției „Time” a spus că Steven „și-a dat viața pentru ca cititorii să aibă acces la informație dintr-unul din cele mai periculoase locuri din lume”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG