Linkuri accesibilitate

Războiul mare deja s-a dezlănţuit, chit că majoritatea se încrâncenează să vadă doar un conflict local (Petru Bogatu/Ziarul Național)


Petru Bogatu analizează în editorialul său publicat pe pagina web a „Ziarului Naţional” situaţia din Ucraina şi vine cu câteva soluţii pentru Republica Moldova. Autorităţile de la Chişinău nu au astăzi o obligaţie mai importantă decât să pună statul la adăpost în faţa războiului din Est care riscă să se abată şi peste noi”, scrie editorialistul.Toate discuţiile despre o posibilă împăcare, despre o formulă a păcii sunt apă de ploaie, crede el. Războiul mare deja s-a dezlănţuit, chit că majoritatea se încrâncenează să vadă doar un conflict local. În această situaţie, Republica Moldova trebuie să se mişte iute. Chişinăul a ratificat în timp util Acordul de Asociere cu UE şi acesta a intrat deja în vigoare. Dar nu-i destul. Soluţiile de neamânat despre care vorbeşte Petru Bogatu ar fi statutul de aliat cu SUA, renunţarea la falsul statut de neutralitate, umbrela NATO şi, nu în ultimul rând, un pact de alianţă militară şi politică cu România.

Analistul militar Ion Petrescu, autorul emisiunii „Valori euroatlantice” de la 6tv.ro, a adunat pe blogul său de pe platforma „Adevărul.md” mai multe afirmaţii ale invitaţilor săi care au pus sub lupă soarta Republicii Moldova în contextul sărbătorilor naţionale, dar şi a evenimentelor din regiune. „Guvernul de la Chişinău este supus permanent acestor operaţiuni speciale, de subminare a credibilităţii liderilor, de spargere a coeziunii politice, de întreţinere a formaţiunilor politice pro-est. Asta este boala Chişinăului, care este pentru securitatea României una dintre marile ameninţări. Deprecierea actului de guvernare din Chişinău”, a declarat generalul Mircea Chelaru care a mai spus, între altele, că „Plutocraţia de la Chişinău este legată, în proporţie de 90%, de marea oligarhie de la Moscova”.

Jurnaliştii săptămânalului „Economist” punctează principalele noutăţi ale politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor care, deşi ar fi trebuit să fie deja pe masa deputaţilor, abia este supusă dezbaterilor publice. „Anul electoral în care suntem a dictat o politică bugetar fiscală cu multe prevederi populiste, chiar dacă economia naţională continuă să crească într-un ritm lent, iar în perioada premergătoare alegerilor evoluţia economică a ţării ar putea intra pe un trend negativ. Deşi ne-am fi putut aştepta la o politică mai austeră în anul viitor după ce în acest an s-au operat multe măsuri populiste nu prea acoperite cu venituri, proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor nu este mai împovărător pentru mediul de afaceri decât cel din acest an, cu excepţia aspectelor de administrare fiscală, care pot cauza costuri suplimentare”, scriu autorii. Unele prevederi, potrivit sursei, au fost deja criticate de agenţii economici care acuză Ministerul Finanţelor de nereceptivitate.

Portalul „MoldStreet” anunţă că o delegaţie a Gazprom, în frunte cu Valeri Golubev, vice-preşedintele companiei, este aşteptată să vină la Chişinău pentru a participa, joi, 4 septembrie, la ceremonia dedicată aniversării a 15 ani de la fondarea întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz. Adminisitraţia întreprinderii nu a oferit deocamdată nicio informaţie referitor la programul manifestaţiilor. Potrivit unor surse din cadrul Guvernului, citate de jurnaliştii portalului, a fost invitat şi Alexei Miller, preşedintele Gazprom, „dar în contextul actual politic şi geopolitic este puţin probabil ca acesta să dea curs invitaţiei”.

Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, a declarat la emisiunea „Ochiul Public” de la „Noroc TV” că sectorul privat şi în special cel bancar, foloseşte judecătorii moldoveni contra unor remunerări fabuloase pentru anumite interese. Ion Păduraru a exemplificat printr-o “schemă criminală de spălare a 18 miliarde de dolari din Rusia” în care au fost folosiţi magistraţi de la judecătoriile Căuşeni şi Chişinău. Secretarul general al Aparatului Preşedintelui şi-a arătat indignarea că aceşti judecători nu au fost cel puţin demişi.

XS
SM
MD
LG