Linkuri accesibilitate

Putin este deja învins în Ucraina, dar lucrul încă nu se vede cu ochiul liber (Petru Bogatu/Ziare.com)


Dacă alegerile prezidențiale vor fi câștigate de Victor Ponta, există riscul demolării până la capăt a statului de drept (Hotnews)

Platforma on-line Ziare.com publică și astăzi o voce de dincolo de Prut pe tema conflictului ruso-ucrainean și a consecințelor lui asupra Republicii Moldova. Invitat este analistul politic Petru Bogatu, iar dialogul este mijlocit de Platforma unionistă 2012. Bogatu crede că Putin este deja învins în Ucraina, dar lucrul încă nu se vede cu ochiul liber. Odată ce a anexat Crimeea, Kremlinul nu mai are nicio soluție bună, doar ”proaste, foarte proaste și mai puțin proaste”. În Republica Moldova se simte tensiunea, ”miroase a praf de pușcă”, dar în mod paradoxal țara a căpătat un neașteptat scut odată ce Kievul a devenit dușmanul și nu aliatul Rusiei. În plus, spune Petru Bogatu, reușita asocierii la Uniunea Europeană produce în fiecare zi efecte benefice, deși nu poți oamenii își dau la fel de repede seama. Totuși, au înțeles până și comuniștii că situația s-a schimbat, dovadă că Vladimir Voronin declară din nou că n-ar avea nimic împotriva aderării la Uniunea Europeană. Publicația Ziare.com îl întreabă pe analistul de la Chișinău în ce măsură Transnistria este un pericol mai mare acum decât înainte. Nu este. Petru Bogatu crede enclava e practic aproape izolată de sponsorul său, Rusia, se află strivită între Kiev, care nu are de gând s-o menajeze, și Republica Moldova, care nu renunță la reintegrarea regiunii. Desigur, lucrurile se pot schimba dacă Putin repune în funcțiune proiectul Novorusia. Din interviul de la ziare.com rezultă că unirea cu România câștigă teren în utima vreme în Moldova. Pe acest fond, el nu vede un risc foarte mare ca acutala coaliție de guvernare să piardă elegerile parlamentare din toamnă.

În aceeași zi în care ”Rusia a invadat Ucraina”, guvernul de la București a adoptat o ordonanță de urgență care contravine flagrant principiilor statului de drept - așa-numita ordonanță a traseiștilor. Coincidența e observată de Dan Cristian Turturică în „România liberă”, care o folosește pentru a reaminti că, dacă Putin nu are de dat socoteală decât alegătorilor lui, care deocamdată îi sprijină programul expansionist în proporție de 80%, România și-a luat angajamente intrând în NATO și în Uniunea Europeană. Dacă Victor Ponta ar ajunge președinte după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, cu siguranță că statele occidentale îl vor trage la răspundere dacă e cazul. ”România a apucat, din fericire, pe alt drum”, scrie comentatorul. Pericolul, adaugă el, se ascunde în detalii: în modul insidios în care rușii seamănă nemulțumire în rândul românilor, din ce în ce mai dispuși să creadă că, dacă nu le merge bine, este din cauza Occidentului.

Serviciile speciale rusești colaborează în prezent cu lideri maghiari în România” - este titlul unei analize realizate de un think-tank american, dar și headline-ul unui articol semnat de Dan Tapalagă pe Hotnews. El arată că în ultima vreme au apărut în România mai multe grupări și chiar un partid de factură Jobbik, iar Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, asociată la guvernare, tocmai a anunțat că a finalizat un proiect de autonomie a teritorială a maghiarilor din Transilvania, pe modelul Tirolului de Sud. Dacă alegerile prezidențiale vor fi câștigate de Victor Ponta, există riscul demolării până la capăt a statului de drept: cu Direcția Națională Anticorupție, cu Înalta Curte de Casație și Justiție, cu tot cu principiul pluralismului politic - este avertismentul lui Dan Tapalagă.

XS
SM
MD
LG