Linkuri accesibilitate

O vecinătate stranie pe sticlă


ni
ni

Limba română și limba moldovenească.

Multe bizarerii cu publicitatea pe sticlă am văzut în anii tranziţiei. Am văzut clipuri şterse, de-a dreptul insipide, care parcă doreau să provoace hlizitul prostesc în loc să promoveze un produs. Am văzut calupuri publicitare kilometrice şi plictisitoare care întrerupeau filmele cu o consecvenţă demnă de o cauză mai bună.

Deunăzi am remarcat o vecinătate ciudată, una care are legătură tot cu publicitatea. Un post de televiziune consacrase suficient spaţiu sărbătorii „Limba noastră cea română”. Pe sticlă apăreau oameni care vorbeau despre lupta pentru limba română, oameni care ne explicau cît de important e să învăţăm bine limba română, oameni care pronunţau frecvent, cu mîndrie, sintagma „limba română”.

La un moment dat, emisiunea consacrată sărbătorii din 31 august a fost întreruptă de un clip publicitar. Oamenii în straie de sărbătoare, care vorbeau cu însufleţire despre limba română, au dispărut subit, iar în locul lor pe sticlă a apărut un politician autohton care apără cauza moldovenismului şi care consideră că limba vorbită aici e moldovenească. După ce clipul politicianului moldovenist s-a terminat, au reapărut imediat oamenii în straie de sărbătoare care apără cauza limbii române.

Vreau să zic iată ce. Fireşte că postul cu pricina are dreptul să facă bani şi să ne ofere clipuri publicitare. N-ar strica însă să le difuzeze într-un context potrivit, adecvat. Mie mi s-a părut de-a dreptul bizar melanjul acesta – o emsiune despre limba română în miezul căreia apare un promotor al limbii moldoveneşti.

Nu că politicianul acela nu ar avea dreptul să considere că vorbeşte moldoveneasca. E pluralism de opinii şi fiecare crede ce vrea. Eu remarc o vecinătate ciudată care a fost creată de postul tv cu pricina. O vecinătate care e supărătoare atît pentru apărătorii limbii române, cît şi pentru fanii limbii moldoveneşti.

O astfel de emisiune despre limba română, întreruptă de un clip moldovenist, îi lasă un gust amar nu numai telespectatorului care simte româneşte, ci şi celui care se vrea doar moldovean. E o emisiune care generează confuzie şi o uşoară stupoare. Era normal ca emisiunea despre limba română şi clipul moldovenist să fie despărţite, nu amestecate în acelaşi ceaun temporal. Dar asta se pare că nu i-a interesat deloc pe cei care se ocupă de politica editorială a postului sus-pomenit.

XS
SM
MD
LG