Linkuri accesibilitate

Studiu APE: În R. Moldova nu există condiţii pentru o informare corectă şi pluralistă


În R. Moldova nu există condiţii pentru o informare corectă şi pluralistă, se spune într-un studiu al Asociației pentru Politică Externă dat publicității la Chișinău. Studiul, intitulat „Starea presei – între independenţă editorială şi dependenţă financiară” scoate în evidență că e nevoie ca presa să fie mult mai independentă financiar decât este acum.

Autoarele studiului, jurnalistele Liliana Barbăroșie și Lina Grâu, spun că din lipsă de bani, sursele media existente au gravitat către oameni de afaceri cu interese politice și economice netransparente, care prin mass-media pe care le finanţează îşi propun să-şi creeze propria influenţă şi credibilitate în societate.

O altă problemă este dezechilibrul în favoarea surselor media ruseşti, care a devenit evidentă odată cu criza din Ucraina.

Prin intermediul acestor posturi sînt transmise mesaje de instigare la ură interetnică şi separatism în favoarea Rusiei, propagandă anti-europeană.

Chişinăul nu are niciun mecanism de protecţie şi contracarare a acestor mesaje instigatoare, lucru care este extrem de periculos în condiţiile în care R. Moldova este un stat multietnic şi cu multiple potenţiale focare de separatism, susțin autoarele studiului Asociației pentru Politică Externă citat de IPN.

XS
SM
MD
LG