Linkuri accesibilitate

„Când minciuna devine destin” (V. Gârneț/Ziarul Național)


„Creştere a activismului alegătorilor care locuiesc peste hotare” (Newsmaker.md).

Într-un articol consacrat ediţiei a VI-a a Congresului Diasporei şi publicat de „Newsmaker.md”, Nicolai Paholniţki remarcă, între altele, că „seria campaniilor electorale din ultimii ani arată o creştere a activismului alegătorilor care locuiesc peste hotare”. Autorul arată că, dacă în aprilie 2009, potrivit www.e-democracy.md, la alegerile parlamentare au participat 16,9 mii, deja în noiembrie 2010 peste hotarele ţării au votat 64 de mii de cetăţeni moldoveni. Cea mai mare parte a lor, de altfel, a preferat să opteze pentru PLDM”.

Nicolae Negru apreciază în editorialul său din „Ziarul Naţional” că „întâlnirea dintre Băsescu şi Filat, pe 29 august, a treia la număr de la începutul anului, îi derutează şi chiar îi irită pe „filatologii” care caută noduri în papura liderului PLDM, care nu îi recunosc nicio intenţie normală, firească, văzând, în orice ar face el, doar intrigă şi publicitate electorală”. Potrivit autorului, „de data aceasta, o explicaţie de acest fel nu prea ţine, fiindcă ar însemna că Băsescu e un naiv şi se lasă folosit de liderul liberal-democrat, care, în descrierea unor bloggeri mai înverşunaţi, ar fi un animal politic, un monstru lipsit de sentimente omeneşti. Şi, dacă ar fi atât de simplu să îl implici pe Băsescu în campania electorală din R. Moldova, de ce nu profită de ocazie PL, PNL?”, se întreabă dl Negru.

Într-un editorial întitulat „Când minciuna devine destin”, Vasile Gârneţ se referă la imaginea pe care şi-a creat-o liderul rus, Vladimir Putin, odată cu războiul ucrainean. Iată câteva remarci ale autorului: „Minciuna și crima lașă – emblema lui Vladimir Putin de mai mulți ani – au stabilit recorduri greu de egalat în războiul pe care Putin l-a declanșat în Ucraina. „Soldații verzi”, fără semne distinctive pe uniformă, care invadaseră Crimeea, par acum, la câteva luni de când a fost aprins măcelul din Donbas, cea mai benignă expresie a acestei duplicități. Ce a urmat mai târziu, a îngrozit lumea. Gropile comune, descoperite de armata ucraineană la Slaviansk, asasinatele macabre, răpirile, tortura, jafurile, devastările la scară mare – așa sunt apărate „drepturile lezate” ale rusofonilor din estul Ucrainei”.

Cu oribila plasă de minciuni pe care a țesut-o, semănând teroare și durere, Putin și-a legat destinul de Ucraina. De-acum încolo, soarta sa depinde de felul în care se va încheia războiul pe care numai el l-a pornit și numai el îl întreține. Ar fi fost un om mult mai liber și, cu siguranță, mai puțin urât de o lume întreagă, dacă i-ar fi păsat cu adevărat de Rusia, dacă ar fi ținut la viața cetățenilor săi.

XS
SM
MD
LG