Linkuri accesibilitate

Iulian Groza: „Moldova nu mai este singură în faţa provocărilor. UE îi vine în ajutor”


În dialog cu viceministrul de externe despre aplicarea provizorie a Acordului de Asociere şi Liber Schimb între R. Moldova şi UE, care a început pe 1 septembrie 2014.

Iulian Groza: „Începe aplicarea provizorie a Acordului de Asociere, în mare parte, acele prevederi care vizează Zona de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că producătorii, exportatorii din Republica Moldova pot în condiții preferențiale, asimetrice, dacă pot să spun așa, în baza prevederilor acordului, să exporte produse din Republica Moldova.

Știți că există un cadru de liber schimb, dar totodată acest acord prevede anumite perioade de tranziții. Exact în aceste perioade de tranziții, spre exemplu, când vorbim despre produsele agroalimentare, în special fructe și legume, dar și altele, există cote care prevăd o liberalizare totală, adică fără taxe de import, fără taxe de antrepriză. Producătorii și agricultorii noștri au dreptul să pătrundă pe piața europeană, având posibilitatea să exporte, în condițiile iarăși când producțiile noastre sunt mai competitive.”

Europa Liberă: Între timp, producătorii autohtoni au pierdut piața rusă pentru că embargoul nu a fost ridicat, guvernul de la Moscova a anunțat că și tarifele vamale intră în vigoare pentru mărfurile care vor fi ulterior exportate în Federația Rusă, dacă se ridică embargoul. Se mai negociază cu Moscova referitor la acest subiect?

Iulian Groza
Iulian Groza

Iulian Groza: „Sigur că menținem un dialog permanent cu colegii de la Moscova. Noi credem că anume prin dialog putem să explicăm, să dăm răspunsuri dacă întrebările există din partea colegilor din Federația Rusă. Or, până acum au fost mai multe runde de discuții la nivelul colegilor de la Ministerul Economiei, de la alte instituții competente în problematica de exporturi de produse agricole din Republica Moldova pe piața Federației Ruse.

Cu cât mai mult discutăm, cu atât mai puține întrebări apar la experții din partea Federației Rusă, dar, totodată, de multe ori ei sunt puși în situația să dea din umeri și să se uite în sus. Or, aceasta înseamnă că trebuie să menținem dialogul nostru cu Federația Rusă, să găsim soluția.

Între timp, sigur că prioritatea este să ajutăm producătorii din Republica Moldova. Uniunea Europeană oferă această șansă, prin acest Acord de Asociere. Guvernul identifică soluții pentru a compensa anumite pierderi pentru producătorii din Republica Moldova. Deci, Uniunea Europeană vine în ajutor.

Republica Moldova nu mai este singură în fața provocărilor pe care le avem. Și noi vom continua dialogul cu cei din Federația Rusă întrucât considerăm că este în beneficiul ambelor țări ca balanța comercială să crească, să fie menținută. Or, Republica Moldova, fiind o țară mică, sigur că pentru noi contează foarte mult să beneficiem de acest spațiu de comerț liber cu care ne înconjurăm. Producătorii moldoveni pot exporta în condiții libere avantajoase pe piața din Est și din Vest.”

Europa Liberă: 28 de țări membre ale Uniunii Europene sunt prezente la Chișinău prin șefii diplomațiilor acestora, dar încă foarte multe țări nu au ratificat acest Acord de Asociere. De ce atât de greu se produce această procedură?

Iulian Groza: „Este o procedură internă. Fiecare țară își are procedurile sale pentru ratificarea tratatelor internaționale. Recent, a fost anunțat al cincilea stat care a ratificat Acordul de Asociere. Mai multe țări acum, când parlamentele intră într-o nouă sesiune de lucru, sigur că vor examina acordul.

În orice caz, tocmai de aceasta și există soluția aplicării provizorii care ne permite să punem în aplicare Acordul de Asociere până la finalizarea procedurilor interne de către toate țările membre ale Uniunii Europene. Acest lucru se va întâmpla treptat, poate dacă nu către sfârșitul anului curent, pe parcursul anului viitor suntem asigurați de către partenerii noștri din toate capitalele Uniunii Europene că toate țările membre ale Uniunii Europene vor finaliza procedurile interne și atunci acordul va intra pe deplin în vigoare.”

Europa Liberă: Bruxellesul a dat un răgaz regiunii separatiste transnistrene pentru a se pregăti să respecte angajamentele pe care și le-a asumat Chișinăul, în cadrul acestui acord moldo-comunitar. Dialogați cu autoritățile de acolo, de la Tiraspol?

Iulian Groza: „În primul rând, vreau să zic că această decizie a fost luată de comun acord în cadrul procesului de negocieri de către delegația Republicii Moldova și cea de la Bruxelles. Am încercat să identificăm o soluție pragmatică care să ne permită să asigurăm punerea în aplicare a acordului pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

Sigur că există anumite realități de care noi trebuia să ținem cont și faptul că aceste excepții temporare pentru aplicabilitatea, în special a prevederilor Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2015, timp în care regimul preferențial ATP cu Uniunea Europeana se va menține.

Deci, anume exact această perioadă este pentru a dialoga în comun, cu cei de la Tiraspol cu experții, de a găsi soluțiile necesare pentru identificarea condițiilor minime care trebuie întrunite pentru ca Acordul de Asociere să poată să fie aplicat și pentru ca toți cei interesați, producătorii, oamenii de afaceri din regiunea transnistreană să poată beneficia de prevederile acordului.

Noi, cel puțin, acum suntem în situația în care identificăm această foaie de parcurs în discuții cu colegii de la Bruxelles, în discuții cu cei de la Tiraspol. Sigur că este un proces de durată, dar percepția noastră este că noi totuși trebuie să fim ghidați de realități. Or, realitatea este că avantajul unui Acord de Asociere care prevede că Republica Moldova va face parte dintr-un spațiu economic destul de mare care formează, practic, 25% din produsul intern brut global, unde există consumatori foarte mulți. Or, pe de altă parte, dacă vorbim despre regiunea transnistreană, vedem foarte bine că acest regim comercial asimetric care a funcționat de mai mulți ani de fapt a direcționat exporturile din regiunea transnistreană spre Uniunea Europeană, unde există o balanță pozitivă.

Dacă punem la cântar exportul din Vest în Est, atunci spre Uniunea Europeană există un export mai mare. Și interesul este să existe o anumită perioadă care să creeze condiții pe intern, să fie implementate toate aceste prevederi, pentru ca toți, inclusiv cei care importă produse în regiunea transnistreană, să poată să beneficieze de prevederile acestui Acord de Asociere.”

Europa Liberă: Domnule Groza, în calitate de viceministru de Externe, să vă întreb cum s-ar explica faptul că Moldova beneficiază de atâtea oportunități din partea Uniunii Europene, inclusiv de fonduri europene, bani mulți care s-au investit în infrastructură, iar sondajele arată că aproximativ 50 la sută din cei chestionați doresc integrarea în Uniunea Vamală sau în spațiul euroasiatic.

Iulian Groza: „Sondajele fotografiază o realitate de moment. Dacă facem o mică analiză a ultimelor sondaje de opinie, vom vedea o dinamică pozitivă în creșterea numărului susținătorilor opțiunii europene. Sigur că există cei care au o altă viziune, dar pe de altă parte există și un indiciu tot mai important – încrederea cetățenilor în guvern este în creștere.

Aceasta înseamnă că guvernul pune în aplicare niște acțiuni care schimbă percepția cetățeanului spre bine. Iar guvernul având, iarăși, obiectivul foarte clar de a se apropia de Uniunea Europeană, aducând beneficii concrete pentru cetățenii Republicii Moldova, să călătorească liber în spațiul european, să putem să avem comerț liber cu uniunea Europeană – aceste avantaje sigur că trebuie să aducă niște argumente concrete pentru cetățeni pentru a-și schimba o anumită viziune.

Or, dacă vorbim la modul cel mai concret, astăzi deja peste 200 de mii de cetățeni moldoveni au avut posibilitatea să călătorească liber, fără vize în spațiul europeană. Și doar câțiva, 0,5-0,6% din cetățeni, nu au reușit să beneficieze de acest drept doar din cauza că fie că au avut anumite încălcări, fie că nu au putut să demonstreze scopul călătoriei. Deci, punând la cântar numărul cetățenilor care au avut posibilitatea să beneficieze, atunci ne gândim că a fost o decizie corectă pe care a luat-o Uniunea Europeană. Și ceea ce a îndeplinit Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani aduce rezultate. Iar cetățenii până la urmă sunt cei care apreciază și faptul că ei călătoresc.”

Europa Liberă: Dar asistența financiară la cât se estimează?

Iulian Groza: „Pe parcursul ultimilor cinci ani, suportul din partea Uniunii Europene doar prin granturi se ridică la aproape 500 de milioane de euro, bani care merg în proiecte de infrastructură, nu numai în reforme, în susținerea reformelor: sectorul justiției, sectorul educației, sectorul energiei, sectorul apelor, dar și în infrastructură, în drumuri. Toate drumurile sunt sau în reabilitare, sau urmează să fie reabilitate până în anul 2016.

Sunt proiecte de infrastructură locală, spre exemplu, apă și canalizare. Sunt proiecte care vizează sectorul educației, proiecte care sunt realizate nu numai cu sprijinul Comisiei Europene de la Bruxelles, dar și cu al statelor membre ale Uniunii Europene, România sau Polonia, Germania, spre exemplu.

Suportul Uniunii Europene pe parcursul ultimilor ani este unul important pe care noi îl valorificăm, încercăm să îl direcționăm acolo unde putem să aducem rezultate de care cetățenii să poată beneficia și să simtă o anumită schimbare. Schimbare spre bine, că avem niște oportunități de a trăi mai bine. și iarăși unele obiective sunt reflectate în primul rând de Acordul de Asociere. Or, dacă vorbim de asistența financiară planificată pentru următorii, spre exemplu, cinci ani, vedem un sprijin doar prin granturi de peste 100 de milioane de euro anual.”

Europa Liberă: Şi totuşi politicienii cheamă lumea în Uniunea Vamală. Autorităţile de la Chişinău ce poziţie iau vis-a-vis de această structură?

Iulian Groza: „Fiecare cetăţean este în drept să decidă pentru el ce crede că este mai bine pentru el. Pentru noi contează ca el să fie informat mai bine despre realităţile din Republica Moldova, despre ceea ce face guvernul, despre avantajele, despre beneficiile, despre drepturile, despre obligaţiile noastre, având în vedere relaţia noastră cu Uniunea Europeană, dar şi având în vedere relaţiile cu alte ţări.

Politicienii sunt politicieni, ei îşi promovează anumite interese, probabil. Mă refer la cei care optează pentru un astfel de model de integrare cum este cel al Uniunii Vamale. Dar pentru noi contează mai mult ca să ajungem la cetăţeni să le comunicăm care sunt realităţile. Or, realităţile sunt foarte clare – că integrarea în Uniunea Vamală nu este un obiectiv spre care noi trebuie să tindem.”

Europa Liberă: De ce?

Iulian Groza: „Fiindcă există modele spre care noi trebuie să tindem, modele care şi-au demonstrat viabilitatea şi eficienţa, modelul european. Să ne uităm la Ţările Baltice, care în 1991, ca şi Republica Moldova, au devenit independente de fosta URSS, astăzi aceste ţări sunt mult mai departe. De ce? Fiindcă au ales foarte clar parcursul european. Parcursul european însemnând stat de drept, reguli care se aplică, justiţie independentă, corupţie combătută, crearea condiţiilor pentru investiţii străine şi oportunităţi pentru cetăţeni de a alege pentru ei ce ştiu ei că este mai bine. Acesta este exact modelul pe care noi trebuie să-l aplicăm.

Or, Uniunea Vamală este un proiect în devenire, deocamdată. Deocamdată, nu şi-a demonstrat viabilitatea, nu a oferit argumente pentru care real să fim convinşi de atractivitatea acestui proiect. Vedem chiar şi ţări membre din această Uniune Vamală care pun la dubii anumite proiecte. Dar, pe de altă parte, noi nu trebuie să ne îngrijorăm de acest lucru. Trebuie să înţelegem că Republica Moldova este o ţară mică care trebuie să ţină relaţii comerciale, relaţii diplomatice cu toate ţările lumii. Or, obiectivul integrării europene este un obiectiv de modernizare a Republicii Moldova, în primul rând, şi noi perfect putem să menţinem relaţii cu ţările din est, cu ţările membre din Uniunea Vamală, cu Federaţia Rusă. Uitaţi-vă la relaţia noastră cu Belarus, avem o relaţie foarte de încredere, balanţa comercială este în creştere.”

Europa Liberă: Ce aşteptări aveţi de la vizita preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, la Chişinău?

Iulian Groza: „Este o vizită importantă. Aşteptările sunt, iarăşi, de a consolida relaţia noastră bilaterală cu Belarus. Belarus este membră a Parteneriatului Estic, precum este şi Republica Moldova. Şi faptul că Moldova este un dintre primele ţări care are avantajul să aibă comerţ liber în spaţiul european, cetăţenii ei să circule liber în spaţiul european este în interesul inclusiv al Belarusului. Şi noi putem să consolidăm relaţiile bilaterale moldo-belaruse anume prin prisma parcursului european, pentru a împărtăşi experienţa noastră, care este în beneficiul cetăţenilor din Belarus, cu siguranţă.”

XS
SM
MD
LG