Linkuri accesibilitate

Moldova şi solidaritatea partenerilor din UE


Reuniunea informală de la Chişinău a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova.

La Chişinău s-a desfăşurat reuniunea informală a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova. Evenimentul este organizat pentru a doua oară în Republica Moldova, şi a reunit mai mulți șefi de diplomații din țări ale UE și oficiali de rang înalt de la Bruxelles. Subiectul principal al discuţiilor a fost aplicarea provizorie, începând cu ziua de 1 septembrie, a Acordului de Asociere cu UE şi identificarea căilor de a sprijini agricultorii moldoveni să-şi extindă pieţele de desfacere în ţările europene. Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este un mecanism lansat în ianuarie 2010, la iniţiativa României şi Franţei.

Șefa diplomației moldave, Natalia Gherman, a declarat că o astfel de vizită arată solidaritatea partenerilor europeni și sprijinul pe care îl acordă Moldovei în contextul situației politice din regiune și presiunilor economice pe care continuă să le aplice Federația Rusă.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Harlem Désir, a precizat că Moldova va beneficia de resurse financiare considerabile pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană care, de altfel, astăzi provizoriu intră în acțiune. În următorii trei ani, așa cum spunea oaspetele francez, vor fi oferite Chișinăului peste 300 de milioane de euro.

Republica Moldova este un exemplu pentru statele cu o aspirație europeană întrucât a ales să meargă spre Vest și, în același timp, păstrează pentru păstrarea unor bune relații cu Estul, a spus la Chișinău ministra de Externe a Italiei Federica Mogherini care a fost desemnată recent la șefia politicii externe a Uniunii Europene, în locul lui Catherine Ashton:

Federica Mogherini
Federica Mogherini

„Această întâlnire are loc într-o zi simbolică. Nu sărbătorim doar prima zi de școală, dar și prima zi de implementare a Acordului de Liber Schimb pe care Republica Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană. Multe lucruri pozitive deja s-au realizat. Mă refer la liberalizarea regimului de vize de care beneficiază toți cetățenii Republicii Moldova. Mai multe schimbări însă urmează să fie făcute. Realizarea Acordului de Asociere reprezintă o provocare pentru Republica Moldova, însă toate statele Uniunii Europene vor fi alături de cetățenii moldoveni, astfel încât implementarea acordului să fie un adevărat succes. Cu siguranță, este nevoie de reconfirmarea opțiunii pro-europene care într-un final este în beneficiul cetățenilor noștri. Am început deja pregătirile pentru summitul de la Riga care va avea loc în mai anul viitor și la care sperăm să atingem unele rezultate concrete care ar susține parcursul pro-european al Republicii Moldova și al țărilor din cadrul Parteneriatului Estic.”

Șeful diplomației de la București, Titus Corlățean, a reafirmat faptul că țara sa susține reformele inițiate de guvernarea de la Chișinău și a promis sprijin pentru ca produsele moldovenești să ajungă mai ușor pe piața comunitară.”

XS
SM
MD
LG