Linkuri accesibilitate

Andrian Candu: „Am impresia că nimeni de fapt nu a citit Acordul de Asociere cu UE din partea ruşilor, dar foarte mulţi şi din Moldova”


Andrian Candu
Andrian Candu

În dialog cu vicepremierul şi ministrul economiei despre economia moldoveană între Est şi Vest.

Europa Liberă: Domnule vicepremier, vă mulţumim pentru receptivitatea cu care aţi răspuns Europei Libere să realizăm acest interviu. Desigur că nu putem cuprinde necuprinsul când este vorba de economie, dar totuşi vreau o apreciere a dumneavoastră, este în creştere economia naţională? Sunt voci care spun că se menţine pe linia de plutire, alţii spun că stagnează. Dumneavoastră ce ziceţi?

Andrian Candu: „În primul rând, vreau şi eu să vă mulţumesc pentru posibilitatea de a discuta cu dumneavoastră şi să fiu auzit şi de radioascultători. În precedenții ani într-adevăr am avut o creştere de la 5% până la 8%, în funcţie de an. Au fost şi ani mai buni, şi ani mai puţin buni, dar în general buni ca şi creştere economică. În 2014 cifrele pentru prima jumătate a anului, fiindcă pe acestea le avem şi în baza lor putem face analiză, încă suntem în creştere economică, prognozată la 3-3,5%. Se simte o anumită reţinere în creştere, dar ea rămâne creştere, în comparaţie cu anul trecut, mai ales când am avut 8,4%.

Este adevărat că ne influențează și situaţia din regiune, trebuie să recunoaştem că este un război într-o ţară vecină, care are un anumit impact şi

Este un război într-o ţară vecină, care are un anumit impact şi în privinţa transportatorilor, şi în comerţ...

în privinţa transportatorilor, şi în comerţ. Fiindcă multe mărfuri care circulă sau care erau transportate prin Ucraina, către Federaţia Rusă, până la embargou sau în timpul embargoului, sunt multe alte destinaţii, care se transportau şi pe calea ferată, şi cu maşinile, respectiv, există o anumită reţinere.

Pe lângă aceasta, totuşi există un război comercial între Uniunea Europeană şi alte state, cu Rusia, care la fel are un impact. Şi, bineînţeles, relaţia noastră cu Federaţia Rusă are şi ea un anumit impact şi din cauza aceasta există nu neapărat stagnare, dar o reţinere în creştere. Nu vom avea creşterile ca în anii precedenţi, dar totuşi vom avea o creşte anul acesta.”

Europa Liberă: Orice s-ar spune, dar acest embargou pe care l-a instituit Federaţia Rusă, chiar dacă va fi ridicat, au apărut aceste tarife vamale, care iarăşi costă pentru cei care exportă mărfuri pe piaţa Federaţiei Rusă. Este loc pentru dialog cu partenerii ruşi? Înţeleg că veţi răspunde invitaţiei de a merge la Moscova pentru a discuta problemele stringente în relaţia moldo-rusă.

Andrian Candu: „Dialogul trebuie să existe tot timpul, mereu trebuie să comunicăm cu partenerii noştri, indiferent dacă este vorba de Est sau de Vest.”

Europa Liberă: Dar Rusia vrea dialog?

Andrian Candu: „Îmi pare foarte rău, cu Federaţia Rusă, într-o oarecare măsură, în ultimul timp nu s-a dialogat. Nu intrăm în detalii din vina cui. Dar misiunea noastră, a Ministerului Economiei şi a guvernului în general, este să dialogăm corect şi sincer cu Federaţia Rusă. Când a fost şi domnul Rogozin la Chişinău, noi am adus toate argumentele, ne-am expus toate argumentele că nu există motivaţie economică şi argumentele lor pe care le expun, ni le comunică nu stau în picioare faţă de ceea ce le aducem noi pe hârtie sau faptele şi cifrele. Respectiv, considerăm că totuşi prevalează politicul în deciziile pe care le iau ei la Moscova. Dar, în acelaşi timp, am încercat să ţinem portiţa deschisă pentru comunicare şi dialog şi pe acest motiv voi fi la Moscova la sfârşitul lunii septembrie, ca într-o oarecare măsură să mai aducem argumente pe masă în aşa fel încât să reuşim, poate – de ce nu? – să revenim la situaţia anterioară în comerţ.

Dar în acelaşi timp, aş vrea să vă comunic că în orice criză există oportunităţi şi trebuie să privim lucrurile pozitiv. Da, pe moment este greu, este foarte greu şi producătorului naţional, deoarece nu este atât de uşor să găseşti o nouă piaţă de desfacere sau să-ţi creezi relaţii comerciale, sau să găseşti posibilitate să negociezi cu altă ţară. Dar, în acelaşi timp, e o posibilitate să diversificăm piaţa.

Şi aici dau un exemplu, pe care l-am discutat şi chiar l-a remarcat şi domnul Rogozin, în anul 2006, când a fost impus embargoul în privinţa vinurilor, noi, ca

După embargoul impus de Rusia în 2006, acum noi exportăm mult mai mult în Uniunea Europeană...

rezultat, ne-am diversificat piaţa. Acum noi exportăm mult mai mult în Uniunea Europeană, spre exemplu, în Polonia, România, Cehia. Şi lucrul cel mai important – calitatea vinului este alta. Noi am reuşit să creştem calitatea, să o îmbunătăţim, în primul rând să fie o consistenţă în calitate. Suntem atât de buni şi la design de sticlă şi etichete, că într-adevăr vinul nostru a ajuns să fie acel tezaur şi acel produc care este căutat şi ştiut, şi cunoscut şi la preţul pe care noi îl urmărim.

Recent, mai ales la evenimentele publice care au avut loc, am discutat mai mult şi cu producătorii locali de produse alimentare, vorbim de produse agricole gen mere, prune şi restul. Oamenii nu s-au lăsat păgubiţi, dar caută posibilităţi, discută cu parteneri din ţări arabe, Egipt, Qatar, deja caută modalităţi de transport prin Constanţa, spre exemplu. Deci, viaţa nu se opreşte. Comerţul, dacă vreţi, este ca o apă care îşi găseşte calea printre pietre şi până la urmă va fi numai un rezultat bun. Din păcate, ia puţin timp şi aceasta denotă şi reţinerea în creşterea economică pe care noi am fi vrut să o avem. Dar în final numai beneficiu vor aduce chiar şi crizele.”

Europa Liberă: Bine, dar liderii de la Kremlin spun cu text deschis că atât timp cât Moldova aspiră către Uniunea Europeană, i se închid porţile către piaţa rusă, şi nu numai către piaţa rusă de desfacere a mărfurilor autohtone. S-ar putea să vină şi alte restricţii sau alte presiuni, de exemplu, livrările de gaz care pot fi sistate sau întrerupte pe o perioadă anume. Pericole există.

Andrian Candu: „Până la urmă, trebuie să existe şi un anumit calcul economic. Şi pentru orice decizie politică trebuie să existe un anumit calcul

Da, poate să fie o decizie politică de a întrerupe livrarea gazelor, dar atunci Federaţia Rusă, cu siguranţă, îşi va pierde credibilitatea şi piaţa europeană...

economic în spate. Vorbiţi despre întreruperea livrărilor de gaze naturale. Da, poate să fie o decizie politică de a întrerupe gazele, dar în acelaşi timp există şi un efect de durată medie sau lungă. Atunci, Federaţia Rusă, cu siguranţă, îşi va pierde credibilitatea şi piaţa europeană, care este cel mai mare consumator al gazelor naturale din Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Ați luat în calcul că tranzitul este şi prin Moldova?

Andrian Candu: „Tranzitul, în primul rând, este prin Moldova, prin Ucraina, dar consumatorii Uniunii Europene sunt 500 de milioane de cetăţeni şi dacă se întrerupe livrarea pentru Republica Moldova, se întrerupe, într-o oarecare măsură, într-un context probabil şi pentru Ucraina, şi pentru Europa. Şi atunci, din discuţiile noastre cu europenii, am ajuns la concluzia că, într-un an-doi Uniunea Europeană, inclusiv Republica Moldova, inclusiv Ucraina vor reuşi să depăşească problema securităţii energetice.”

Europa Liberă: Prin alternativă?

Andrian Candu: „Prin alternativă, prin alternativă de resurse energetice, alternativă acelaşi gaz. Fiindcă România în câţiva ani va extrage din Marea Neagră gaz suficient pentru a deveni o ţară exportatoare şi să acopere şi consumul intern, dar şi consumul din Republica Moldova. Ţări ca Germania şi cele din Europa Centrală deja şi-au crescut consumul de gaze şi capacităţile din Marea Nordului, din Norvegia şi din Olanda. Deci, Europa se pregăteşte pentru planul „B” şi pentru planul „C”.”

Europa Liberă: Aceasta a spus şi comisarul european pentru energetică. Există planul „B”, dar nu vor să-l aplice europenii în relaţia cu Rusia.

Andrian Candu: „Exact. Fiindcă la moment nu convine Europei, evident. Dar în perspectivă lungă nu le va conveni nici ruşilor. Deoarece este cea mai importantă sursă de mijloace financiare pentru ruşi. Exportul de gaze şi de energie electrică pentru unele regiuni este ceea ce, de fapt, face bugetul Rusiei. Şi în situaţia în care ei pierd Uniunea Europeană ca piaţă de consum, nu o vor recupera. Perspectivele pe care le au ei pentru China sau pentru Asia sunt foarte departe, sunt investiţii foarte mari care urmează să fie făcute pentru o perioadă pe termen lung.

Iată de ce totul stă în baza unor calcule economice. Şi chiar voi profita de o astfel de posibilitate de a discuta astăzi şi de a aduce, poate, şi unele elemente mici din discuţiile pe care le-am avut cu domnul Rogozin. Am încercat prin argumente clare şi, dacă vreţi, prin exemple practice, să explic ce înseamnă

Am încercat prin exemple practice să-i explic lui Dmitri Rogozin ce înseamnă Acordul de Asociere la UE al R. Moldova ca beneficiu pentru Rusia...

Acordul de Asociere pentru Republica Moldova ca beneficiu pentru Rusia. Dumnealui auzea poate pentru prima dată unele chestiuni şi se mira că nu le ştie.”

Europa Liberă: Şi chiar credeţi în sinceritatea aceasta?

Andrian Candu: „Cel puţin am adus mesajul la urechile lui şi sper să le continui şi mai departe. Fiindcă eu îi aduceam argumente pe care dumnealui era surprins să le audă, zicea că a auzit cu totul altceva de la ministrul lor al economiei.”

Europa Liberă: De exemplu, ce argumente?

Andrian Candu: „De exemplu, i-am spus: „Domnule, uite, dumneata mai ales răspunzi de industria militară, o componentă foarte importantă a industriei, de ce până la ora actuală în Republica Moldova nu există un producător rus care, de exemplu, este plasat într-o Zonă Economică Liberă, cu capital rusesc, inginerii, echipamentul, dar se face un produs în Republica Moldova care este exportat liber, fără taxe şi fără cantități în Uniunea Europeană”. El zice: „Da, bine, dar sancţiunile împotriva noastră?” Zic: „Sancţiunile sunt în privinţa voastră, acolo, în Rusia, acasă, dar în momentul în care va fi pusă ştampila „Produs în Republica Moldova” cu capitalul vostru, cu know-how-ul vostru, tehnologiile voastre, şi exportat în Uniunea Europeană, numai beneficiu veţi avea”.

Sau, de exemplu, începând de astăzi, companiile moldoveneşti au tot dreptul să deschidă subsidiare, filiale în Uniunea Europeană şi să-şi trimită angajaţii în

Sau, începând de astăzi, companiile moldoveneşti au tot dreptul să deschidă subsidiare, filiale în Uniunea Europeană şi să-şi trimită angajaţii în acele ţări...

acele ţări. Şi ţările respective, fie Franţa, Germania sunt obligate, în anumite condiţii, dacă sunt respectate, să le acorde permise de şedere şi permise de muncă până în trei ani de zile. Deci, noi nu vorbim despre moldovenii care pleacă pentru 90 de zile într-un an, dar cu permis de muncă până în trei ani de zile. Şi în Acordul de Asociere se vorbeşte, într-un fel, despre naţionalitate şi despre cetăţenie, dar sunt şi alte directive europene care vorbesc despre persoane detaşate şi trimise care au drept de reşedinţă, în cazul nostru, Moldova.

Respectiv, i-am spus: „S-ar putea să vă treziţi că sunt ruşi care lucrează pentru companiile moldoveneşti, aici în Moldova, şi sunt trimişi la subsidiarele din Europa şi, bine mersi, folosindu-se de regimul facilitar pe care îl are Moldova, circulă liber, fără vize şi stau în Europa”. Şi dumnealui a fost surprins să audă astfel de chestii din simplul motiv că am impresia că nimeni de fapt nu a citit Acordul de Asociere din partea ruşilor, dar foarte mulţi şi din Moldova.

Din informaţiile pe care le avem, ei au foarte bune expertize şi au expertizat acordul cu Ucraina şi de acolo au tras concluziile. Acordul ucrainean cu

Acordul ucrainean cu Uniunea Europeană este diferit faţă de acordul cu Republica Moldova...

Uniunea Europeană este diferit faţă de acordul cu Republica Moldova. Economia ucraineană era mult mai mult integrată şi dependentă de economia rusă. Noi deja nu mai suntem integraţi şi dependenţi, cu excepţia resurselor energetice. Economia noastră este relativ independentă, noi nu avem procese de producţie, cicluri de producţie care sunt interconectate cu industria rusească, de exemplu. Şi atunci, Moldova trebuie privită distinct şi altfel în regimul ei în relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Domnule Candu, la 31 decembrie, definitiv expiră termenul pe furnizare de gaze din partea Gazprom-ului rusesc. Este nevoie totuşi de un nou acord? Vă gândiţi că se mai poate prelungi ceea ce este astăzi?

Andrian Candu: „În primul rând trebuie să comunicăm cu partea rusă, deoarece există un export, există un tranzit, există un consum intern în Republica Moldova. La ora actuală, într-adevăr suntem acoperiţi de un acord care a fost prelungit din an în an şi care expiră la 31 decembrie 2014 şi trebuie să intrăm în discuţii şi negocieri cu partea rusă. Probabil, primele discuţii le voi avea chiar săptămâna aceasta, deoarece Moldovagaz are 15 ani şi vine conducerea de la Gazprom în Chişinău. Voi avea o discuţie cu ei aici, la Chişinău, ulterior când plec la Moscova, neapărat trebuie începute discuţiile ori în privinţa prelungirii, ori semnării unui nou acord, este vorba despre menţinerea acelor metode de calcul sau să revenim la alte metode de calcul. Iarăşi în privinţa tranzitului de gaze a fost stabilit un anumit preţ fix în situaţia în care, de exemplu, din câte înţeleg eu, pur tehnic, tranzitul se realizează tot printr-un consum al gazului. Şi dacă preţul gazului este mai mare, şi tranzitul ar trebui să fie, la fel, mai mare, fiindcă se consumă gaz pentru a-l tranzita. Sunt semne de întrebare. Cu siguranţă, vom găsi soluţii şi se vor răspunde la multe întrebări. Dar trebuie să dialogăm cu partea rusă, deoarece de furnizarea de gaze depinde foarte mult securitatea energetică a ţării.”

Europa Liberă: Admiteţi că cele mai mult răspunsuri la întrebările pe care le aveţi vis-a-vis de relaţia Moldovei cu Federaţia Rusă vor veni din partea partenerilor ruşi după alegerile parlamentare, în funcţie de rezultatul acestor alegeri?

Andrian Candu: „Da, acceptăm faptul că ei vor aştepta până în ceasul al 12-lea să vadă care sunt şi rezultatele alegerilor. Dar indiferent cine este

Indiferent cine este câştigătorul alegerilor, Republica Moldova trebuie să consume gaz, iar Federaţia Rusă trebuie să-şi vândă gazul...

câştigătorul alegerilor, Republica Moldova trebuie să consume gaz, iar Federaţia Rusă trebuie să-şi vândă gazul, mai ales că Republica Moldova este şi o ţară de tranzit pentru unele ţări din Balcani. Respectiv, indiferent de câştigătorul alegerilor, oricum trebuie să existe o comunicare şi cu siguranţă se va încheia un contract sau va fi prelungit contractul existent.”

Europa Liberă: Până să ajungă la Chişinău gazele prin conducta Iaşi-Ungheni, trebuie să se înarmeze consumatorii cu multă răbdare? E vorba de un an-doi?

Andrian Candu: „Dacă nu am trăi într-o lume mai nesigură datorită la ceea ce se întâmplă în regiune, un astfel de proiect, o astfel de construcţie, ar fi trebuit să se facă în vreo trei-patru ani de zile. Deoarece numai documentaţia tehnică, proiecte, studii de ecologie, studiile economice durează în jur de un an şi jumătate, după care construcţia. Noi aproape că am tăiat la jumătate toate termenele şi oricum durează procesul. Studiul de prefezabilitate, probabil, este gata pe la mijlocul sau sfârşitul lunii octombrie, după aceea urmează un studiu de fezabilitate care va dura, probabil, până în primăvara anului 2015. Și abia atunci va începe construcţia nemijlocită a conductei de gaz până la Chişinău sau, mai bine zis, până la nodul de la Străşeni.”

Europa Liberă: De unde bani?

Andrian Candu: „Banii nu sunt o problemă. În primul rând, partenerii noştri de dezvoltare ne vor ajuta. Vom găsi soluţii şi pe interior, la nivel de buget,

Banii nu sunt o problemă. În primul rând, partenerii noştri de dezvoltare ne vor ajuta...

deoarece trebuie să avem şi noi contribuţia noastră. Cheltuielile sunt de două ori mai mari pe partea României, deoarece, pe lângă conducta de gaze, ei mai au de construit şi staţii de comprimare şi de măsurare. Și este un proiect care încă mai trebuie să se desfăşoare pe vreo doi ani de zile până a avea efectiv gazul românesc, în cazul de faţă, integrat în tot sistemul din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, lăsaţi să se înţeleagă că doi ani ar fi suficienţi?

Andrian Candu: „Dacă mergem în ritmul în care ne-am pornit, cred că da.”

XS
SM
MD
LG