Linkuri accesibilitate

Călin Bogdan: „elevii aşteaptă să se revizuiască programul de învăţământ pentru fiecare disciplină”


Membri Consilului Național al Elevilor la întîlnirea cu ministrul Maia Sandu
Membri Consilului Național al Elevilor la întîlnirea cu ministrul Maia Sandu

Un interviu cu un membru al Consiliului Național al Elevilor despre problemele actuale ale învățămîntului liceal.

De curând, Consiliul Naţional al Elevilor, în componenţa căruia sunt 33 de elevi, s-a întâlnit cu ministra educaţiei Maia Sandu pentru a pune în dezbatere preocupările elevilor. Tinerii au vorbit despre lucrurile care în opinia lor îi împiedică să aibă o însuşită mai bună, cum ar fi programul încărcat de studii şi au convenit asupra structurii de funcţionare a consiliului, spune unul din membri, Călin Bogdan, din Sângerei, elev în clasa a XII-A. Tamara Grejdeanu l-a întrebat despre priorităţile acestei structuri şi cum au de gând să acţioneze elevii.

Călin Bogdan: „Consiliul Naţional al Elevilor reprezintă de fapt un organ consultativ al Ministerului Educaţiei, în ceea ce priveşte problemele sau punctele mai puţin forte care există în sistemul educaţional din toată Republica Moldova, însăşi în componenţa acestui consiliu sunt elevi din diferite raioane ale ţării.

La atelierul pe care l-am avut din 25 până pe 27 august, consiliul a luat mai mult cunoştinţă cu anumiţi termeni cu care putem lucra în viitor. Am luat cunoştinţă cu noţiunea de curriculum, planul cadru, am mai vorbit şi de finanţe, adică cum se calculează bugetul unei instituţii de învăţământ. Am încercat şi am reuşit într-un final să convenim cu ceilalţi colegi la structura în care va funcţiona consiliul în continuare şi deja trebuie să purcedem la acţiunile propriu-zise, de identificare a problemelor cu care ne confruntăm fiecare în raionul nostru, să transmitem colegilor că acest consiliu există, el este funcţional, că orice problemă cu care semenii noştri se confruntă în clasele lor, în liceele lor ni le pot adresa şi le putem discuta bineînţeles cu suportul specialiştilor de la Ministerul educaţiei sau chiar direct cu doamna ministră.”

Europa Liberă: Aşadar Consiliul Naţional al Elevilor este o structură creată de minister, cei selectaţi, elevii au îndrăzneala de a nu fi de acord cu unele politici promovate de minister, cum intenţionaţi să vă promovaţi interesele?

Călin Bogdan: „Toate dialogurile pe care le-am avut cu diferiţi specialişti din cadrul ministerului, însăşi cu doamna ministră, au fost dialoguri deschise, în care am putut să spunem direct şi clar ceea ce nu ne convine, acele întrebări la care vrem să aflăm răspunsuri concrete şi la fel de directe cum sunt răspunsurile propriu-zise. Am rămas mulţumit de cele aflate şi de transparenţa care a existat între noi, cei din consiliu şi membrii ministerului.”

Europa Liberă: Presupun că există şi o strategie a acestui consiliu, mandatul acestuia durează un an de zile, ce-şi propun să schimbe tinerii,sunt anumite direcţii de lucru?

Călin Bogdan: „Noi la acest capitol încă lucrăm. Bineînţeles că fiecare o să zică ce-l doare, din interior sau dintr-un grup din care vine. Aş crede că acest consiliu are un rol important, pentru că noi ne aflăm acolo pentru a scoate în evidenţă punctele mai puţin forte şi punctele tari din sistemul educaţional al Republicii Moldova şi cred că o să aducem problemele direct în faţă, o să propunem şi soluţiile din punctul nostru de vedere, o să abordăm tema aşa cum o gândim noi iar efectiv ministerul nu are de cât să chibzuiască bine la ceea ce vom aduce noi în faţa lor.”

Europa Liberă: Pe termen scurt, ce provocări ar trebui să îşi asume această structură a tinerilor?

Călin Bogdan: „Sunt păreri împărţite, fiecare are părerea lui şi asta a fost clar în cele trei zile în care am desfăşurat atelierul de lucru. Dar în ansamblu majoritatea celor care suntem în cadrul Consiliului Naţional al Elevilor ne-am propus ca să mai chibzuim bine la ceea ce vrem noi să facem în acest consiliu.”

Europa Liberă: Înţeleg că nu doar vă propuneţi să constataţi anumite nemulţumiri ale tinerilor, dar şi să propuneţi soluţii. În opinia ta, ce schimbări sunt aşteptate în anul curent de studii, tu ai ajuns de acum la treapta liceală?

Călin Bogdan: „Terminând clasa a XI-a am constatat că este necesar şi elevii aşteaptă ca să se revizuiască programul de învăţământ pentru fiecare disciplină şi în conformitate cu aceasta să se modifice şi planurile cadru pentru următorii ani de studii. Ar trebuie să se atragă mai multă atenţie la divizarea profilurilor, adică real şi umanist. Această procedură de funcţionare şi de fapt rolul acestui exerciţiu de divizare nu este chiar eficient şi nu este chiar respectat de instituţiile universitare de învăţământ. Adică mulţi absolvenţi care termină la profilul umanist intră la facultăţi cu profil economic. Terminând ciclul gimnazial, majoritatea elevilor deja şi-au preconizat în ce domeniu ar vrea să activeze ei ca un specialist. Am solicitat şi ar fi bine să fie mai multe profiluri, să nu se divizeze numai în realist şi umanist, şi funcţionalitatea acestora într-adevăr să existe.”

Europa Liberă: Am observat că la întâlnirea cu ministra educaţiei s-a discutat despre îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. Cum poate fi obţinută această îmbunătăţire, depinde de elevi, de profesori, de lucrul în comun?

Călin Bogdan: „Această îmbunătăţire depinde de foarte mulţi factori, dar peştele de la cap se începe a strica. Bineînţeles sunt vinovaţi şi elevii, că elevii astăzi şi-au pierdut motivaţia de a mai pregăti orele de acasă. Sunt vinovaţi într-o oarecare măsură şi unii pedagogi, dar nu aş vrea să bat prea mult în pedagogi pentru că Republica Moldova totuşi are cadre calificate în domeniul învăţământului, însă cele mai mari reforme se aşteaptă de la minister, de acolo să vină iniţiativa, de acolo să vină cele mai bune idei.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG