Linkuri accesibilitate

Liderii europeni au acordat Rusiei o săptămînă înainte de impunerea unor noi sancțiuni în relație cu invazia din estul Ucrainei


La încheierea summitului special al Consiliului Europei, la Bruxelles, președintele CE, Herman Van Rompuy a anunțat astăzi dimineață că oficialitățile UE vor elabora în timp de o săptămînă un nou set de propuneri de sancțiuni împotriva Rusiei, urmare a acțiunilor acesteia în Ucraina. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, le-a declarat reporterilor că Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni dacă situația din Ucraina nu se va modifica sau dacă situația se va înrăutăți. Nu este clar, însă, cînd ar putea fi puse în practică noi sancțiuni. Rusia continuă să fie cel de-al treilea partener comercial al UE și una din principalele țări furnizoare de petrol și gaze naturale.

Statele Unite au salutat decizia UE, purtătoarea de cuvînt a Consiliului Național de Securitate, Caitlin Hayden spunînd că Washingtonul cooperează îndeaproape cu UE și ceilalți parteneri ai săi pentru a face Rusia responsabilă de acțiunile ei în Ucraina.
Nato estimează că la ora actuală în Ucraina de află cel puțin 1000 de militari ruși. Purtătorul de cuvînt al armatei ucrainene Andri Lisenko a anunțat că trupele s-au retras din trei orașe în urma ofensivei rebelilor pro-ruși la est de Donețk. Între timp, Rusia pare să pregătească trimiterea în Polonia a unui al doilea convoi cu ceea ce Moscova califică drept ajutoare umanitare.

XS
SM
MD
LG