Linkuri accesibilitate

Peședintele Ucrainei face apel la liderii UE la summitul de la Bruxelles


„Haideți să încercăm să nu declanșăm noua flacără a războiului în Europa!"

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat la Bruxelles că situația din țara sa este aproape de punctul „din care nu va mai putea exista o revenire la planul de pace". „Haideți să încercăm să nu declanșăm noua flacără a războiului în Europa", a spus Poroșenko.

Mai devreme, Kievul anunțase că tancurile rusești ar fi distrus localitatea Novosvitlivka din regiunea Luhansk și că forțele ucrainene se află în retragere.

Vorbind înainte de o întâlnire cu liderii țărilor din Uniunea Europeană, Poroșenko și-a exprimat încrederea că aceștia vor aproba la summit-ul lor din această după amiază noi sancțiuni împotriva Rusiei. „Dacă le vor implementa sau nu depinde de cât de repede vom reuși să demonstrăm că există progrese în detensionarea situației", a spus președintele ucrainean.

Mai multe țări est-europene membre ale NATO și UE doresc un sprijin mai puternic pentru Ucraina, inclusiv militar. La sosirea la summit-ul de la Bruxelles, președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că, luptând contra unei țări care dorește să se apropie de Europa, „Rusia se află practic în război împotriva Europei".

Președintele României, Traian Băsescu, a spus vineri că va sprijini ideea livrării de armament Ucrainei, ca să se poată apăra.

Președintele Franței, François Hollande, a spus că liderii europeni sunt obligați să ceară Comisiei Europene înăsprirea sancțiunilor față de Moscova în situația actuală, în care în Ucraina există „o prezență dovedită a armelor venind din Rusia și, probabil, a încă mai multor militari trecuți peste graniță”.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus astăzi că UE este pregătită să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, dar și că își dorește un acord politic care să pună capăt confruntării. Summitul liderilor europeni, la care aceștia discută și despre candidaturile viitorilor șefi ai Consiliului European și Serviciului European de Acțiune Externă poate dura până seara târziu.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG