Linkuri accesibilitate

Viaţa unui om de afaceri în Republica Moldova nu este lipsită de peripeţii


Vasile Beşliu
Vasile Beşliu

Despre programul „Pare 1+1” în care guvernul promite 1 leu la fiecare leu investit de moldovenii care au muncit în afara ţării

Din 2009, de când a fost lansat programul „Pare 1+1” în care guvernul promite 1 leu la fiecare leu investit de moldovenii care au muncit în afara ţării, au fost deschise aproape 500 de afaceri. Organizaţia pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii susţine că fiecare leu oferit în calitate de grant a reuşit să atragă în economie alţi trei. Printre cei care s-au avântat să-şi investească economiile se numără şi Vasile Beşliu din Chişinău, astăzi patron al unui atelier de reparaţie a maşinilor. Antreprenorul recunoaşte că viaţa unui om de afaceri în Republica Moldova nu este lipsită de peripeţii:

Vasile Beşliu: „Mi-a fost frică şi până în prezent mai sunt riscuri. În fiecare zi te confrunţi cu anumite probleme, dar asta este alegerea pe care o faci atunci când lansezi o afacere. Din start trebuie să te clarifici cu tine însuţi. Dacă îţi plac problemele, acesta este domeniul rău. Dacă nu îţi plac problemele, vrei o stabilitate, afacerea nu e pentru tine. Trebuie să accepţi că linişte nu va fi niciodată, bani nu vor ajunge niciodată, probleme vor fi tot timpul.”

Europa Liberă: Şi, totuşi, specificul moldovenesc care ar fi?

Vasile Beşliu: „Noi avem o piaţă nestabilă, nu poţi să faci o prognoză ca să calculezi exact la ce să te aştepţi. Azi poţi fi unicul şi să deţii monopol, mâine poţi fi ultimul deja. Ăsta este un specific al pieţei noastre.”

Europa Liberă: Instabilitatea?

Vasile Beşliu: „Instabilitatea foarte mare. Însă doar în asemenea instabilitate poţi obţine locul tău sub soare, ceea ce cu greu obţii în Europa sau America, unde totul este împărţit şi cât de tare nu te vei strădui, oricum locul tău va fi mic de tot.”

Europa Liberă: Birocraţia şi corupţia sunt parte a acestui specific?

Vasile Beşliu: „Se schimbă lucrurile. Sunt foarte multe lucruri pozitive care se întâmplă la moment. Mă refer la campaniile lansate de E-guvernare, care tranformă multe operaţiuni om-om la operaţiuni om-calculator, fapt care exclude corupţia şi urgentează anumite procese. Ceea ce dura o zi, două, acum durează cinci minute. Însă pentru asta trebuie să înveţi, or personalul pe care îl conduci sau vrei să îl conduci, trebuie să fie pregătit să lucreze cu noile tehnologii. Aici apare o altă problemă din categoria „specificului moldovenesc” - nu avem cadre.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, este foarte multă lume care caută de lucru. E un paradox la mijloc?

Vasile Beşliu: „Părerea mea că în toţi aceşti ani de democraţie şi toate resursele financiare care au venit de peste hotare nu au făcut bine în ceea ce priveşte calificarea oamenilor. Oamenii vor multe însă nu fac nimic pentru asta.”

Europa Liberă: Vă referiţi la tânăra generaţie care trăieşte pe banii trimişi de părinţii de peste hotare?

Vasile Beşliu: „Exact! Sistematic organizez interviuri pentru angajarea noilor oameni. Desigur, după o perioadă aceştia te pot părăsi, însă eu prefer să mă părăsească oameni pregătiţi, decât să rămână oameni nepregătiţi şi nedornici de muncă. Asta e toată problema – oamenii vor să aibă tot, dar nu vor să depună efort, nu vor să iasă din zona de confort pentru a obţine acel bine.”

Europa Liberă: Cât de prietenos este statul cu cei care lansează noi afaceri?

Vasile Beşliu: „Dacă eşti corect cu statul, statul este corect cu tine. Ai de achitat impozite, nu te eschiva, ai de achitat salarii, achită-le. Nu încerca să inventezi un sistem, pentru că oricum nu eşti mai pregătit decât sistemul întreg. E târziu să cauţi soluţii după ce ai încălcat. Pregăteşte-te din timp şi nu încălca.”

Europa Liberă: Ce sfat aţi avea pentru un tânăr antreprenor care astăzi vrea să pună pe picioare o afacere?

Vasile Beşliu: „Nu vă fie frică. Probleme vor fi, riscuri aveţi, o groază de întrebări, dar asta e situaţia, nu greşeşte cel care nu face nimic.”

Europa Liberă: În acest an Republica Moldova s-a apropiat de Uniunea Europeană, mă refer la semnarea Acordului de Asociere, la liberalizarea regimului de vize. Oamenii de afaceri cum văd aceste evoluţii?

Vasile Beşliu: „Eu abia aştept să ajungem să facem o asociere cu Uniunea Europeană. Primul lucru pe care mi l-au spus colegii de la Bucureşti, România, e că Uniunea Europeană este cel mai important şi benefic lucru care s-a putut întâmpla businessului din România. Mi-au adus un şir de argumente care pe mine m-au convins – nu au taxe vamale, nu au proceduri birocratice, nu stă marfa în vamă, au transport civilizat, organizat. Pentru business acest lucru este foarte impotrant, or mărunţişurile contează.”

*

Organizaţia pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii administrează programul„Pare 1+1”, iar din 2009 a oferit granturi în valoare totală de 90 de milioane de lei, inclusiv cu suportul Uniunii Europene, a spus la microfonul Europei Libere directoarea organizaţiei, Iulia Iabanji:

Iulia Iabanji: „Nouăzeci de milioane de lei care au fost alocate pentru dezvoltarea investiţiilor de către migranţi şi rudele de gradul întâi, au adus în econome 305 milioane, deci la un leu investit sub formă de grant, alocat din bugetul de stat cu suportul Uniunii Europene, au fost atraşi alţi 3 lei. Fiecare companie lansată în „Pare 1+1” aduce trei, patru locuri de muncă noi. Dacă vorbim de afaceri mai exotice pe piaţa noastră aş evidenţia o minifabrică de vipere. De asemenea, foarte interesantă pentru mine este creşterea struţilor. Foarte profitabile considerăm fabricile de blănuri de şinşilă. Deja avem opt sau zece fabrici care s-au cristalizat într-o asociaţie, deoarece pentru a vinde această blană peste hotare e nevoie de mai multă cantitate. O companie mică produce în partide mici, dar dacă se adună toţi, se poate obţine un contract foarte convenabil.”

Europa Liberă: Le oferiţi şi instruire oamenilor, îi învăţaţi cum să facă faţă bircoraţiei şi corupţiei?

Iulia Iabanji: „Birocraţia e un risc pe care trebuie să îl previi sau trebuie să fii pregătit, înzestrat cu cunoştinţe şi trebuie să ştii procedurile legale. Am avut cazuri şi când unui antreprenot i s-a cerut să plătească pentru o autorizaţie, or în realitate, această era eliberată gratuit. Este o excepţie, dar s-a întâmplat. Cursurile de instruire a antreprenorială în cadrul „Pare 1+1” sunt obligatorii, pentru că persoanele care au lipsit în ţară şi chiar care sunt în ţară, dar nu au practicat activitatea antreprenorială, nu cunosc ultimile modificări din legislaţie. Să ştiţi că la aceste cursuri vin şi antreprenorii care deja dezvoltă o afacere, dar pe banii veniţi de peste hotare vor să o extindă. Controlorul sau verificatorul dacă vede că antreprenorul cunoaşte legislaţia şi ştie care sunt drepturile şi obligaţuinile inclusiv a funcţionarului care vine să-l verifice, deja are altă atitudine.”

Europa Liberă: Potenţialul diasporei este la justa valoare exploatat în Republica Moldova?

Iulia Iabanji: „Potenţialul diasporei este enorm şi noi doar o particică mică exploatăm. Dacă luăm în considerare doar programul „Pare 1+1”, vorbim de 480 de contracte, ceea ce înseamnă că aproape 500 de familii au decis să revină acasă, dar ştiţi câte sute de mii sunt plecaţi peste hotare! Acesta este potenţialul. Au plecat oamenii activi, au plecat oamenii deştepţi, care au acumulat experienţă în anumite domenii, experienţă de a-şi apăra drepturile, experienţa unui trai decent. Multiplicatorul social acţionează, exact ca multiplicatorul nostru economic.”

XS
SM
MD
LG