Linkuri accesibilitate

Barack Obama a sugerat ca ar putea înăspri sancțiunile împotriva Rusiei


Un bărbat protestează la Moscova împotriva intervenției rusești în Ucraina, 28 august 2014.
Un bărbat protestează la Moscova împotriva intervenției rusești în Ucraina, 28 august 2014.

Corespondența zilei de la Washington.

Presedintele Barack Obama l-a spus ziaristilor ca a vorbit la telefon cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, tinind cont de faptul ca Germania joaca un rol important in incercarea de a media intre Rusia si Ucraina.

Cei doi lideri s-au intretinut dupa vestile ca doua coloane de tancuri rusesti si vehicule militare au patruns in sud-estul Ucrainei si au deschis focul asupra unui post de frontiera.

De asemenea, conform declaratiilor unor oficialitati NATO si ucrainene, circa 1,000 de militari rusi ar fi intrat in Ucraina.

„Sintem de acord, daca a existat vreodata un dubiu, ca Rusia este raspunzatoare pentru violenta din Ucraina” – a spus Obama, continuind „Violenta este incurajata de Rusia. Separatistii sint pregatiti de Rusia si inarmati de Rusia, finantati de Rusia”.

„Rusia a violat in repetate rinduri deliberat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si noile imagini cu forte rusesti in interiorul Ucrainei demonstreaza cu claritate asta, pentru intreaga lume” – a mai declarat Barack Obama.

Presedintele a fost insa foarte prudent cind a carcterizat raspunsul Americii, excluzind de la bun inceput o riposta militara. Liderii occidentali vor lua in considerare sanctiuni economice la summitul NATO de saptamina viitoare din Tara Galilor.

Obama a anuntat ca presedintele Ucrainei Petro Poroșenko va vizita Casa Alba luna viitoare. Aparenta ofensiva ruseasca – pe care Moscova o neaga - survine dupa luni de confruntari in wstul Ucrainei, despre care Occidentul sustine ca sint orchestrate de Moscova.

Barack Obama spune ca sanctiunile de pina acum au impact asupra economiei ruse, dar ele nu par a-l fi convins pe Putin sa dea inapoi.

Presedintele Statelor Unite sustine ca actuala ofensiva ruseasca este un raspuns la succesele fortelor guvernamentale ucrainiene in regiuni controlate de insurgenti, la Donețk si Lugansk. Obama a spus ca Rusia a refuzat pina acum toate optiunile de a rezolva criza prin mijloace diplomatice.

Localizarea ofensivei creeaza primejdia ca Rusia sa incerce sa creeze o punte terestra intre Crimea si Rusia.

Purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat a spus ca Rusia escaladeaza violenta, fara sa indice pasi concreti pe care Washingtonul i-ar putea face. Barack Obama si-a exprimat speranta ca in cele din urma, conducerea Rusiei va intelege ca actualul curs izoleaza tara si ii afecteaza negativ dezvoltarea.

XS
SM
MD
LG