Linkuri accesibilitate

Barack Obama a avertizat Rusia în legătură „incursiunea care are acum loc” în Ucraina


Barack Obama
Barack Obama

Statele Unite au cerut Rusiei să nu mai mintă despre invazia sa militară din estul Ucrainei şi sprijinul direct pe care îl acordă separatiştilor pro-ruşi.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a avertizat Rusia în legătură cu „incursiunea care are acum loc” în Ucraina. Într-o ieşire în faţa presei la Casa Albă, liderul american a spus că în opinia Statelor Unite, „Rusia încalcă integritatea teritorială a Ucrainei”.

El a declarat că Rusia poartă răspundere pentru creşterea violenţelor în Ucraina şi a amintit că forţele separatiste din Ucraina sunt finanţate, instruite şi primesc arme din Rusia.

Ca răspuns la acţiunile Moscovei, Statele Unite şi alte ţări îşi vor intensifica sancţiunile, a spus Obama.

În opinia sa, astăzi Rusia este mai izolată ca niciodată după încheierea „războiului rece”. „Fuga capitalurilor din Rusia deja e resimțită, - a spus preşedintele american. - Rusia simte sancţiunile, chiar dacă nu arată acest lucru la televizor”.

El a adăugat că deşi partenerii europeni probabil suportă şi ei consecinţele sancţiunilor, ei înţeleg că în acest caz lucrurile de principiu sunt mult mai importante. Barack Obama a spus că a discutat la telefon cu cancelara Germaniei Angela Merkel despre măsurile de răspuns la escaladarea tensiunilor în Ucraina de către Rusia.

Liderul american a mai declarat că nu observă nici o intenţie din partea Moscovei de a depăşi criza pe cale diplomatică.

Barack Obama a anunţat că preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko va vizita Statele Unite luna viitoare.

Preşedintele american a vorbit presei la scurt timp după încheierea reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU la New York, care a discutat situaţia din Ucraina. La această reuniune, reprezentanta Statelor Unite, Samantha Power, a spus că Rusia trebuie să înceteze să mintă despre invazia sa militară din estul Ucrainei şi sprijinul direct pe care îl acordă separatiştilor pro-ruşi.

La rândul său, reprezentantul Rusiei Vitalii Ciurkin a acuzat Statele Unite de amestec în afacerile interne ale Ucrainei. El a spus că planul de pace al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko era unilateral şi nu prevedea „negocieri cu militanţii”. Reprezentantul Rusiei a propus un proiect de rezoluţie care prevede încetarea imediată a focului, „dialog bilateral” şi reluarea şedinţelor grupului de contact.

Consiliul de Securitate ONU s-a reunit de urgenţă după ce preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a declarat joi că „trupele ruse au invadat” teritoriul ţării sale, acuzaţii respinse cu vehemenţă de Moscova.

Kievul a anunțat că orașul Novoazovsk, din apropierea graniței cu Rusia, a fost cucerit de trupe rusești. Consiliul ucrainean de securitate a declarat că două convoaie militare ruseşti au pătruns în Ucraina după ce un post ucrainean de grăniceri a fost atacat cu rachete lansate de pe teritoriul Rusiei.

Tot joi, NATO a anunţat că în Ucraina acționează „cu mult peste 1000 de militari ruși”. Alianţa Nord-Atlantică a dat publicității imagini din satelit despre care spune că arată forțe combatante rusești înarmate cu armament greu angajate în operațiuni militare pe teritoriul Ucrainei.

La Moscova, Ministerul Apărării a dezmințit vehement aceste informații. „Am observat lansarea acestei farse informaționale și suntem nevoiți să-i dezamăgim pe cei care au lansat-o”, a spus agenției Interfax general-maiorul Igor Konașenko, spunând că informațiile despre acțiunile militare rusești pe teritoriul ucrainean „nu au nici o legătură cu realitatea”.

XS
SM
MD
LG