Linkuri accesibilitate

Consiliului de Securitate ONU discută de urgenţă situaţia din Ucraina


La New York are loc o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU la care se discută situaţia din Ucraina. În luarea sa de cuvânt, reprezentantul SUA a amintit că nu este pentru prima oară când Consiliul se reuneşte în speranţa de a depăşi criza, dar Rusia nu ţine cont de poziţia comunităţii internaţionale: „Rusia neagă orice implicare a militarilor săi, dar acelaşi lucru l-a spus şi în timpul evenimentelor din Crimeea… Este evident că Rusia îi sprijină pe separatiştii din estul Ucrainei”. Reprezentantul SUA a subliniat că normele comunităţii internaţionale au fost create cu multe dificultăţi, pe durata mai multor ani, cu scopul de a păstra pacea şi de aceea comunitatea internaţională este gata să le apere.

La rândul său, reprezentantul Rusiei a spus că planul de pace al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko era unilateral şi nu prevedea „negocieri cu militanţii”. Rusia a propus un proiect de rezoluţie care prevede încetarea imediată a focului, „dialog bilateral” şi reluarea şedinţelor grupului de contact.

Consiliul de Securitate ONU s-a reunit de urgenţă după ce preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a declarat astăzi că „trupele ruse au invadat” teritoriul ţării sale, acuzaţii respinse cu vehemenţă de Moscova.

XS
SM
MD
LG