Linkuri accesibilitate

Zilele Diasporei în R. Moldova


Moldovenii veniţi de peste hotare pentru a participa la Zilele Diasporei au fost invitaţi să stea de vorbă cu miniştrii.

NATO şi autorităţile de la Kiev spun că Rusia a trimis trupe şi blindate într-o intervenţie directă în sud-estul Ucrainei, iar preşedintele ucrainean Petro Poroşenko vorbeşte despre „deteriorarea acută” a situaţiei din bazinul Donbas. Aceste evoluţii care survin după tratativele Poroşenko - Putin de marţi noaptea la Minsk sugerează prelungirea conflictului pe multă vreme. La Chişinău, premierul Iurie Leancă şi-a exprimat astăzi încrederea că luptele din Ucraina nu se vor extinde spre Transnistria. El a vorbit la o întrevederea cu moldovenii emigraţi, care participă la Zilele Diasporei.

Moldovenii veniţi de peste hotare pentru a participa la Zilele Diasporei au fost invitaţi să stea de vorbă cu miniştrii. Cei mai mulţi au ţinut să se întreţină cu premierul Iurie Leancă, ca să îşi anunţe doleanţele. Solicitările au vizat cele mai diverse probleme: de la lipsa grupului sanitar în unele ambasade, până la faza în care se află rezolvarea conflictului transnistrean. Cei veniţi la întâlnire au ajuns la concluzia că două ore dedicate unui dialog dintre guvernanţi şi diasporă e prea puţin. Iata ce spune Lucia Gagosov, stabilită în Grecia:

„Nu am reuşit! Nu am venit doar să cerem de la Guvern, dar am vrut şi să dăm câte ceva Guvernului. Sunt intermediar în domeniul învăţământului între Grecia şi Moldova. Colaborez cu universitățile din Grecia.”

Europa Liberă: Credeţi că pe viitor astfel de întâlniri ar trebui să aibă o durată mai mare?

Lucia Gagosov: „Numaidecât!”

Nu doar moldovenii din Diaspora cu greu îşi fac loc în anticamerele guvernanţilor. Şi cei din ţară au întrebări fără răspunsuri. Printre ei şi pensionarul Alexandru Melnic care s-a strecurat astăzi la întâlnire ca să-şi exprime nemulţumirea faţă de situaţia economică din ţară. Bărbatul şi-a explicat gestul din capul locului:

„În realitate, noi nu avem posibilitatea să ne spunem opinia în public. Aş pune şi întrebarea: oare la Guvern sau chiar în Parlament, oare chiar cred că ceilalţi cetăţeni care locuiesc aici nu înţeleg ce s-a făcut cu Banca de Economii şi cu Aeroportul? Măcar unul din minister să iasă şi să spună adevărul, dar toţi mimează, toţi se tem de ceva, se tem că vor pierde fotoliul pe care îl deţin. Cât o să dureze chestia asta?”

Subiectele ce ţin de politica externă a ţării şi conflictul din Ucraina s-au regăsit în şirul de întrebări adresate premierului. Maria Râbac din Italia, bunăoară, a vrut să ştie dacă Republica Moldova riscă să repete scenariul din ţara vecină:

„Să ne spuneţi, dle prim-ministru, care este situaţia reală cu Ucraina şi cu situaţia pe care o avem în Transnistria şi ce ne aşteaptă? Transmit îngrijorarea cetăţenilor noştri de peste hotare. Nu am dori să se întâmple la noi ceea ce se întâmplă în Ucraina.”

Iată şi răspunsul prim-ministrului Leancă la această întrebare:

„Nu avem motive deosebite de îngrijorare ca să credem că în sudul Ucrainei ar putea avea loc evoluţii precum cele care au loc în estul Ucrainei. De ce insist pe acest element? Fiindcă situaţia de la noi, în mod special din regiunea transnistreană, depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă în sudul Ucrainei. În sudul Republicii Moldova şi în regiunea transnistreană a ţării situaţia nu e simplă, dar motive de a crede că s-ar putea produce o destabilizare a situaţiei noi nu avem.”

Zilele Diasporei vor dura până sâmbătă, 30 august. Pentru moldovenii veniţi acasă în aceste zile se organizează diverse ateliere la care oamenii pot afla, bunăoară, cum să dezvolte o afacere în Republica Moldova cu banii câştigaţi peste hotare sau cum se pot feri de traficanţii de fiinţe umane.

Previous Next

XS
SM
MD
LG