Linkuri accesibilitate

Politica administrației Obama în Siria este din nou pusă în discuție în Congresul american


Membri ai grupării extremiste Statul Islamic din Siria.
Membri ai grupării extremiste Statul Islamic din Siria.

Corespondența zilei de la Washington

Cu un an in urma, presedintele Obama parea ca se pregateste sa atace Siria, dar s-a razgindit si a optat sa consulte Congresul.

Hotarirea a creat confuzie si in cele din urma, administratia a renuntat la ideea raidurilor aeriene.

Acum, Obama ia din nou in considerare optiunea unor atacuri in Siria, impotriva gruparii Statul Islamic – SI – dar acum Casa Alba argumenteaza ca nu ar avea nevoie de acordul Congresului.

Avocatii administratiei sustin ca este o diferenta intre ce s-a intimplat anul trecut cind atacurile erau luate in considerare ca represalii la folosirea de arme chimice de catre regimul Assad si situatia de acum, cind tinta este o miscare terorista, extrem de violenta.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe Josh Earnest a spus ca SI prezinta un pericol pentru securitatea americana si cea a aliatilor Statelor Unite.

La inceputul lunii, presedintele Barack Obama a autorizat atacuri impotriva gruparii Statul Islamic, in Irak. Militantii se deplaseaza insa neingradit intre Irak si Siria si de aceea pentru a fi contracarati se impun actiuni in Siria.

Cu doua luni inainte de alegeri, unii membrii in Congres nu par interesati ca presedintele sa respecte precedentul pe care l-a creat anul trecut si sa solicite aprobarea forului legislativ.

Dar exista si exceptii. Asa cum s-a intimplat si anul trecut, situatia se poate modifica – fie Obama solicita opinia Congresului, fie se inmultesc vocile din Congres care doresc sa o faca.

Experti juridici spun ca Obama are autoritate sa ordone atacuri in Siria fara aprobarea Congresului, dar spun ca prerogativele sale ar fi intarite daca daca amploarea si durata atacurilor ar fi limitate.

„Constitutia acorda doar Congresului prerogativa de a declara razboi”, spune profesorul Ilyia Somin, de la Universitatea George Mason, continuind „se poate sustine insa ca un numar mic de atacuri aeriene nu constituie razboi”.

XS
SM
MD
LG