Linkuri accesibilitate

Retrospectivă în cifre a felului în care a evoluat sau a stagnat Republica Moldova din punct de vedere economic şi social în ultimii 23 de ani(MoldStreet)


Victor Ponta a mers în Moldova să-l bată pe Băsescu (Vitalie Cojocaru/Ziarului Naţional

Despre inaugurarea, ieri, de Ziua Independenţei, a gazoductului Iaşi-Ungheni, comparat de către experţi cu o „declaraţie de independenţă energetică“”, Ion Preaşca scrie pe pagina electronică a ziarului „Adevărul” că Republica Moldova „sparge în sfârşit monopolul gigantului rus Gazprom”. Evenimentul îi dă jurnalistului, însă, şi prilej pentru a aminti mai multe proiecte de infrastructură energetică, iniţiate de Republica Moldova cu scopul de a-şi asigura securitatea energetică, dar neduse până la capăt. Un exemplu ar fi construcţia gazoductului Drochia-Ungheni-Iaşi. Proiectul, menit să asigure o cale nouă pentru Gazprom de a livra gaze României, iar Moldovei de a asigura cu metan o serie de raioane unde nu exista infrastructură, a picat după ce Gazprom a insistat ca România să-i cedeze controlul asupra depozitului de gaze de la Mărgineni.

Un autor de pe pagina de bloguri ai „Ziarului Naţional”, Vitalie Cojocaru, a urmărit îndeaproape declaraţiile din ziua lansării conductei a premierilor român şi moldovean, Victor Ponta şi Iurie Leancă. Concluzia sa e că Victor Ponta a mers în Moldova să-l bată pe Băsescu. Știe că moldovenii îl susțin pe președinte și s-a gândit că un discurs electoral nu strică. Moldovenii ar trebui, însă, să stea departe de gâlceava asta politică dintre Băsescu și Ponta, crede Vitalie Cojocaru.

Editorialul lui Victor Ciobanu din „Ziarul Naţional” se bazează pe ideea că calea aleasă de Chişinăul oficial spre Uniunea Europeană, nu ar fi deocamdată ireversibilă cum ar asigura guvernarea. Moldovenii au de parcurs un drum lung şi anevoios, iar pentru asta e nevoie de unitatea națională, care, aşa cum se ştie, e lipsă deocamdată. Autorul crede necesară o declaraţie gen Snagov care ar demonstra consensul forțelor politice de la Chişinău în acest sens. Pentru ca în campania electorală, competiţia să aibă următorul rost – cine mai repede, mai bine, mai eficient ne poate aduce în Europa.

Jurnaliştii portalului MoldStreet au realizat o retrospectivă în cifre a felului în care a evoluat sau a stagnat Republica Moldova din punct de vedere economic şi social în ultimii 23 de ani. Autorii scriu între altele că 3,1 milioane de cetăţeni sau 89 % din populaţia Republicii Moldova, fără regiunea separatistă, au devenit pe hârtie proprietari în urma privatizării de bonuri patrimoniale desfăşurate în anii 1994-1996. Populaţiei i-a fost repartizat un patrimoniu în valoare de 2,5 milioane de lei, în preţurile anului 1994, sau circa 30 miliarde de lei, conform evaluărilor din 2002. O altă constatare a jurnaliştilor de la „MoldStreet” este şi faptul că construcţia Terminalului petrolier de la Giurgiuleştişi a unei rafinării cu capacitatea de două milioane de tone de petrol, cel mai mare proiect investiţional, durează de 20 de ani. Proiectul evaluat la 250 de milioane de dolari nu a fost realizat până acum.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG