Linkuri accesibilitate

Serghei Guriev: „În circumstanţe normale, Rusia a considerat că integrarea în economia globală e un lucru bun”


Economistul Serghei Guriev la Paris
Economistul Serghei Guriev la Paris

Interviu cu fostul decan al Noii Şcoli de Economie de la Moscova, actualmente profesor la Paris la Institutul de Ştiinţe Politice.

Serghei Guriev, fostul decan al Noii Scoli de Economie de la Moscova, actualmente profesor la Paris la Institutul de Ştiinte Politice a părăsit Rusia acum un an, dupa mai multe acţiuni ale Kremlinului împotriva liberalilor si economistilor liberali şi reformisti, care au criticat Kremlinul pentru politicile sale autoritariste. Intr-un interviu cu Europa Libera, Serghei Guriev a comentat efectele pe termen lung ale politicilor protectioniste ale Moscovei adoptate de Kremlin ca urmare a acţiunilor Occidentului ca răspuns la anexarea Crimeii si la politica Moscovei in Ucraina. Un rezumat de la Oana Serafim:

Premierul Dmitri Medevev a spus că interzicerea importurilor de alimente si produse agricole din Occident va duce la stimularea economiei si la dezvoltarea industiei alimentare rusesti. Economistul Guriev a fost întrebat cum comenteaza aceasta declaraţie si daca este ea adevarată?

„Cred ca într-adevar interzicerea produselor alimentare din occident este o veste buna pentru fermierii rusi, dar daca guvernul rus crede ca o astfel de mişcare va fi buna pentru dezvoltarea economica si sociala a Rusiei, ar fi trebuit să adopte aceasta măsura dinainte. Faptul că nu a facut-o, şi încă şi mai mult ca Medvedev si Putin au facut eforturi susţinute ca Rusia să fie admisa in Organizatia Mondiala a Comerţului, demonstreaza, ca de fapt, in circumstanţe normale, guvernul Rusiei a considerat ca integrarea in economia globala este un lucru mai bun pentru economia si societatea rusa.

Protecţionismul, în forma aceasta dura în care sunt interzise importurile din străinătate creaza oportunităţi pentru producatorii domestici şi le mareste veniturile, în primul rînd pentru ca nu mai au concurenţă pe piaţa. Dar cu siguranţă că asta îi afecteaza pe consumatori pentruca ei au mai putine posibilităţi să aleaga şi ca urmare preţurile vor creşte şi teoria economica ne spune că preţurile vor fi în creştere şi că, tot potrivit teoriei economice, consumatorii sunt cei care vor pierde şi ca urmare, ţara ca întreg, va pierde.

Aceste estimari economice au fost luate în considerare de guvernul Rusiei în trecut şi ca urmare în ultimii 20 de ani Rusia a căutat integrarea sa in economia globala şi au ales politici economice diferite de cele protecţioniste si autarhice precum cele din perioada sovietica. Si acesta a fost de fapt, unul dintre factorii principali ai creşterii economice a Rusiei şi a creşterii consumului si a creşterii standardelor de viaţă, care au dis toate la creştetrea popularităţii condicerii Rusiei printre oamenii obişnuiţi. Oamenii au trăit mai buine datorită acestor politici.”

Europa Libera l-a intrebat pe economistul Serghei Guriev, fost decan al prestigioasei Noi Scoli Economice de la Moscova, daca noua strategie economica a Rusiei este rezultatul crizei ucrainene, sau a fost o strategie urmarită atunci cind Rusia a pornit proiectul Uniunii Euro-Asiatice, vazut ca o contrapondere a Uniunii Europene ?

„Cred ca discursurile domnului Putin din ultimii 15 ani pot fi gasite elemente liberale şi anti liberare, pro occidentale si anti occidentale… Bineinteles ca Uniunea Vamala a fost creata ca un posibil rival al Uniunii Europene, dar nu n-a luat în consideare că va fi o organizatie economica protecţionistă şi autarhica. S-a gindit sa fie o organizatie economica puternică , un jucator important în economia globală. Acum situaţia s-a schimbat şi mişcarea spre protecţionism pe care o vedem acum este o urmare a crizei din jurul Ucrainei.

Şi criza din jurul Ucrainei, per se, este legata de Ucraina şi de faptul ca Rusia a vrut să o înglobeze în aceasta Uniune Vamală, ceea ce Ucraina a respins. Aşa ca ar fi o exagerare să spunem ca Rusia ar fi facut aceasta mişcare economică autarhică şi protecționistă dacă nu ar fi existat criza ucraineană. Aceasta este o decizie politică, cu siguranta împotriva intereselor economiei ruseşti şi determinată de argumentele politice si nu economice.”

Europa Libera l-a întrebat pe economistul rus care este acum profesor la cea mai prestigioasa instituţie de învatamint superior din Franţa, care este în acest moment situatia agriculturii ruseşti şi de ce importa Rusia 40% din necesarul ei alimentar.

„Agricultura ruseasca a beneficiat de reformele facute şi de integrarea ei in economia globala. Rusia este în acest moment un exportator de grîne şi nu mai este un importator de grîne cum era in perioada sovietică. Rusia s-a intors pe pieţele de grîne pe care le avea înainte de primul război mondial si revolutia socialista. In anii 90 a fost o perioada dificilă, dar apoi agricultura ruseasca a beneficiat de competiţia globala.

Acum, faptul ca Rusia importa produse agricole este o reflexie a faptului ca toate tările importă alimente unele de la altele. Rusia nu poate produce cafea sau vin aşa cum fac alte ţări şi Rusia exporta alte produse pe care alte ţări nu le au. Este absolut normal. Agricultura rusă a beneficiat de integrarea in economia globala: a important seminţe de calitate mai buna, a important tehnologie si alte lucruri de la ţări cu agricultură mai dezvoltată. Si acum, dupa ce acest embargo a fost anunţat, Rusia cauta să facă excepţii pentru că şi agricultorii ruşi de bazeaza pe piaţa mondială. Si unii dintre ei vor fi afectaţi pentru ca nu vor mai putea importa seminţele care sa le asigure productiile pe care le au acum.”

Europa Libera l-a intrebat pe economistul Serghei Guriev cine va beneficia cel mai mult pe plan internaţional de aceasta situatie? Belarusul? Kazahstanul? Ţări alaturi de Rusia membre ale Uniunii Vamale?

„Oh, da. Desigur. Asta este ceva ve guvernul rus a facut foarte bine. Cind a impus interdictiile Rusia nu a vrut sau a uitat sa anunţe si Belarusul si Kazahstanul. Şi avem acum situaţia paradoxală cand Rusia are aceste embargouri, dar nu şi Balarus si Kazahstan, şi nu exista control la frontiera dintre aceste ţări. Aşa că Belarusul şi Kazahstanul pot să importe mai departe produse alimentare europene, sa le proceseze, sa le schimbe eventual etichetele si apoi sa le vîndă în Rusia. Si desigur, e in avantajul lor.

Si chiar daca în tot acest proces de a reambala, reimpacheta produsele europene, Belarusul si Kazahstanul vor fi pur si simplu furnizorii de produse agricole si alimentare pentru Rusia... Si au scăpat si de competiţia europeana, aşa ca vor putea vinde orice…”

Crede economistul Serghei Guriev, actualmente profesor la Inalta Scoala de Stiinte de la Paris.

XS
SM
MD
LG