Linkuri accesibilitate

Bulgaria în război informațional cu Rusia


Figuri ale unui monument din epoca sovietică de la Sofia vopsite în culorile drapelelor Ucrainei şi Poloniei.
Figuri ale unui monument din epoca sovietică de la Sofia vopsite în culorile drapelelor Ucrainei şi Poloniei.

Un document publicat de Ministerul Apărării aduce modificări la Strategia pentru securitate națională în care până acum Rusia nu a figurat printre amenințări.

Bulgaria se află într-un război informațional cu Rusia, se arată în documentul „Viziune 2020: Bulgaria în NATO și apărarea europeană” publicat pe site-ul Ministerului apărării din Sofia.

„Propaganda activă și totală a politicii ruse cu participarea unor subiecte politice și economice bulgare, și a unor ONG-uri reprezintă un război informațional deschis, care subminează integritatea instituțiilor și statalității și atacă într-un mod direct valorile democratice naționale...”, se arată în „Viziunea 2020”.

Documentul va fi prezentat la reuniunea la vârf a Alianței de la 4 și 5 septembrie din Țara galilor la care Rusia nu a fost invitată.

Războiul informațional este definit drept una din amenințările la adresa securității naționale generată de criza din Ucraina și – citez – de ambițiile pe termen lung ale Rusiei de a-și reface influenţă în fostul spațiul sovietic. Pentru prima dată legat de situația din Estul Ucrainei este folosit și termenul „război hibrid”, adică război prin interpuși, care combină metode convenționale cu acţiuni de gherilă și atacuri informaționale.

Documentul aduce modificări la Strategia pentru securitate națională în care până acum Rusia nu a figurat printre amenințări.

Noua strategie prevede majorarea cu 0,1% pe an a cheltuielilor pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB. Între 10 și 15% din bugetul Ministerului apărării vor fi destinate achiziționării de armament nou ce va înlocui tehnica de luptă din perioada sovietică.

XS
SM
MD
LG