Linkuri accesibilitate

Anders Fogh Rasmussen: „Trebuie sa ne obișnuim cu ideea ca Rusia nu vede in NATO un partener.”

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, al cărui ultim act oficial va fi summitul din Cardiff, în Marea Britanie, de săptămâna viitoare, va propune aliaţilor desfășurarea de trupe in țările Europei de Est, în scopul evident de a răspunde noilor amenințări din partea Rusiei.

În urma înțelegerilor trecute cu Rusia, NATO nu a desfășurat până acum trupe şi personal militar permanent in țările est-europene membre ale Alianței, mărginindu-se la manevre militare periodice. De asta data însă, în urma insistențelor repetate ale Poloniei si țărilor baltice, secretarul general Rasmussen a decis că asemenea gest ar da membrilor respectivi ai Alianței certitudinea definitiva ca vor fi protejați.

In acelasi timp, decizia de a desfășura trupe in Europa de est va stârni o mare neplăcere la Moscova. Pana acum, Alianța fost extrem de divizată in această chestiune. Țări mari, precum Franța, Italia sau Spania era împotrivă, in vreme ce Germania a ezitat până in ultimul moment. Planul a fost pus la punct la insistentele SUA si ale Marii Britanii.

Intr-un interviu cu un grup de jurnaliști europeni publicat astăzi, Rasmussen a spus: „Trebuie sa ne obișnuim cu ideea ca Rusia nu vede in NATO un partener. Rusia este o țară care pentru prima oară de la al Doilea Război Mondial încoace a ocupat un teritoriu străin cu forța."

Soluția de compromis găsită pentru a concilia toate pozitiile va fi de a pune la punct un text final, o declarație care să evite termenul "permanent" atunci cand se va menționa instalarea bazelor. In practică, însă, rezultatul va fi câ NATO va instala pentru prima dată baze militare la est de ceea ce a fost Cortina de Fier.

Pana acum, NATO a avut la dispoziție doar baza militarâ din Szczecin, in Polonia, fara insa a instala acolo nimic permanent. La rîndul ei, baza de la Deveselu, din România, nu va fi aperațională decat anul viitor. Surse NATO afirmă că baza din Polonia va fi, cel mai probabil, viitorul cartier general al forțelor din est.

Granița psihologică a poziționării vizavi de Rusia va fi trecută atunci cand Alianța va trimite trupe in zonă, instalandu-le in apropierea frontierei cu Ucraina. Presedintele ucrainean Petro Poroșenko, care va fi prezent la Cardiff, spre deosebire de Putin, va fi singur sef de stat al unei țări externe care va negocia acolo cu NATO o serie de ajutoare financiare si militare pentru țara sa.

Secretarul general, danezul Anders Fogh Rasmussen, ia această inițiativă in momentul in care ii predă mandatul succesorului său, norvegianul Jens Stoltenberg, care a fost criticat in trecut ca având o poziție mult prea împăciuitoristă vizavi de Rusia.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG