Linkuri accesibilitate

Moldova a reuşit să rupă monopolul Gazprom (Adevărul)


„Un in­capabil, un mitoman, un plagiator – cinci ani la Co­troceni!” (22)

Mai multe ziare publică știri despre inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni în prezența premierilor României și Republicii Moldova. Adevărul furnizează date tehnice despre conductă și capacitățile ei prezente și viitoare și reamintește că acest proiect a fost redemarat vara trecută, cu declarații ambițioase ale premierului Victor Ponta. Acesta a promis că gazoductul va fi gata în decembrie. Trei săptămâni mai târziu, o echipă de reporteri de la Adevărul s-a deplasat însă pe șantierul cu pricina și a dovedit că nu se lucrează la gazoduct, totul era închis și părăsit. Același articol din Adevărul pune în context european inaugurarea de astăzi: doar două state au reușit până acum să rupă monopolul Gazprom: Lituania și Estonia. Moldova este al treilea.

Presa a urmărit îndeaproape și întâlnirile de la Minsk, în special discuția în tête-à-tête dintre președintele ucrainean Petro Poroșenko și cel rus, Vladimir Putin. Concluzia generală este că nu au existat rezultate notabile, cu atât mai mult cu cât - după cum notează tot Adevărul - cei doi șefi de stat au făcut declarații separate presei.

Armand Goșu introduce în cea mai recentă analiză a sa din revista 22 un accent special: declarația recentă a cancelarului german Angela Merkel: anexarea Crimeei de către Rusia rămâne de neacceptat este un sprijin major pentru Kiev. De asemenea, arată Goșu, pare deocamdată stabilit că Ucraina nu e dispusă să cedeze în chestiunea peninsulei de la Marea Neagră.

Tabloul politic de la București este văzut de analiștii politici ca defavorabil dreptei, în perspectiva alegerilor prezidențiale din noiembrie. Pe site-ul hotnews, Dan Tapalagă invoca urgența unor clarificări ideologice. În opinia lui, este greșită ideea că noțiunile de dreapta și stânga nu mai au relevanță. Nu e așa, asistăm de fapt la o „confiscare”, o „bulversare” a valorilor. În 2004, scrie Tapalagă, „lucrurile apăreau mult mai clar: corupția era la Partidul Social Democrat, de țepe promitea că se ocupă Basescu și ai lui”. „După fix zece ani, câta ironie, corupția sistemică se află bine conservată la PSD, dar tocmai acest partid promite dreptate până la capăt! Familia prezidențială și anturajul ei dubios servesc drept exemple de corupție la nivel înalt. Rolurile s-au inversat”.

Andrei Cornea discută explicit în revista 22 despre candidații la președinție. Este convins că jocul e ca și jucat: dreapta va pierde. Va fi o înfrângere la care au colaborat, fără să vrea, toți cei înscriși în cursă împotriva lui Ponta: cei trei așa-ziși ”băsiști”, Elena Udrea, Monica Macovei și Cristian Diaconescu, care au ca principal handicap că sunt... prea mulți și ”disipează” votul, dar și liberalul Klaus Iohannis, care ar fi adoptat o tactică greșită insistând să se delimiteze de președintele Băsescu. Cum va recolta el, în turul al doilea voturile susținătorilor lui Băsescu, mai mult sau mai puțin entuziaști? se întreabă Cornea. Iar verdicul său e nemilos: „Ponta va fi președinte pe cinci ani – un om care a dovedit deja iresponsabilitate va conduce statul într-o perioadă de tensiuni internaționale și de re­for­ma­tare a structurilor europene și euroatlantice. Un in­capabil, un mitoman, un plagiator – cinci ani la Co­troceni!”

XS
SM
MD
LG