Linkuri accesibilitate

Convorbiri neconcludente Poroșenko-Putin la Minsk


Vladimir Putin, Catherine Ashton, Aliaksandr Lukașenka și Petro Poroșenk, Minsk, 26 august 2014
Vladimir Putin, Catherine Ashton, Aliaksandr Lukașenka și Petro Poroșenk, Minsk, 26 august 2014

Kievul și Occidentul acuză Moscova că îi sprijină pe separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei cu arme şi personal, o acuzatie pe care Moscova continuă să o respingă

Președinții Ucrainei și Rusiei au avut convorbiri fața în față marți la Minsk despre situația din estul Ucrainei, aparent fără să ajungă la nici o înțelegere concretă.

Discuțiile Convorbirile au durat două ore, după ce anterior la ele participaseră și oficialităţi ale Uniunii Europene şi preşedintii din Belarus si Kazahstan, Alexandr Lukaşenka si Nursultan Nazarbaiev.

Petro Poroșenko a spus că motivul pentru care a venit la Minsk este încercarea de a găsi sprijin pentru a se găsi o cale de a face pace:

„Ideea planului de pace a fost sprijinită pot spune de toti şefii de state, fără excepţie. În primul rind un acord trebuie sa asigure pacea şi securitatea cetăţenilor ucraineni care sunt reţinuţi ilegal de formaţiuni armate ilegale. S-a căzut de acord sa activam un grup de contact format din trei părţi care sa duca la eliberarea în curînd a celor reţinuţi în mod ilegal”

Presedintele de la Kiev a cerut şi instaurarea unui control la graniţa ruso-ucrainiana şi prin acest grup de contact format din trei să se ajungă la un acord de pace monitorizat de OSCE.

Președintele Vladimir Putin a spus ca va face tot ce-i va sta in putinţă pentru a se pune capat cit mai curind vărsărilor de sănge, dar a refuzat orice înţelegere de încetare a focului condiţionata

Noi nu putem. Noi, Rusia, nu putem să discutăm despre un acord de pace condiţionat, despre un acord posibil între Kiev, Doneţk și Lugansk, pentru că nu ţine de noi, este o problema internă a Ucrainei. Noi nu putem decit sa contribuim la crearea unui climat de încredere în timpul procesului de negocieri, pe care il consideram necesar. Am vorbit despre asta.”

Kievul și Occidentul acuză Moscova că îi sprijină pe separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei cu arme şi personal, o acuzatie pe care Moscova continua să o respingă. In estul Ucrainei luptele continua şi numarul celor uciși în confruntari a depăşit 2000.

XS
SM
MD
LG