Linkuri accesibilitate

Revenirea în forţă a microbuziştilor


Din punctul meu de vedere microbuzele sînt un mijloc de transport perimat şi periculos, care trebuie să dispară.

Declaraţiile recente ale edililor, acelea referitoare la microbuzele din capitală, au schimbat esenţial datele problemei. Primarul Chirtoacă a spus că anumite rute trebuie să mai rămînă o vreme în oraş şi chiar că unii pasageri pot fi transportaţi în picioare. Asta după ce declaraţiile sale anterioare păreau să inaugureze un recul al businessului cu microbuze, o dispariţie lentă a acestui mijloc de transport.

E greu de spus de ce edilul şi-a modificat punctul de vedere. Poate şi-a dat seama că deocamdată fără microbuze viaţa chişinăuienilor e dificilă. Poate patronii rutelor sînt influenţi şi atotputernici. Oricare ar fi cauza, avem de-a face cu o revenire în forţă a celor care păreau plecaţi…

Cineva ar putea să spună că nu e bine să vorbim despre microbuze într-o zi de sărbătoare, că ar fi mai potrivit să discutăm despre independenţă, patriotism, despre calea parcursă. Şi pesemne omul acela ar avea dreptate.

Numai că într-o zi de sărbătoare e normal să se facă nu doar bilanţurile succeselor, ci şi ale problemelor cronice. Iar în Moldova nereuşitele sînt mai numeroase decît succesele, după părerea mea. Problema microbuzelor e o faţetă a incapacităţii noastre de a pune la punct domeniul transportului în comun.

S-ar putea să greşesc, dar din punctul meu de vedere microbuzele sînt un mijloc de transport perimat şi periculos, care trebuie să dispară. Înţeleg că nu se poate face un metrou, dar cumpărarea unor trolee şi autobuze noi e parcă la îndemîna edililor. Asta ar trebui să fie direcţia jinduită. Acum, după ultimele declaraţii ale edililor, nu mai ştii ce viitor ne aşteaptă. Sper cel puţin ca prin anul 2030 oraşul să se lepede de microbuzele hrentuite-grăbite…

XS
SM
MD
LG