Linkuri accesibilitate

Primăria capitalei amână suprimarea rutelor de microbuz


Municipalitatea a constatat că nu are destul e autobuze şi troleibuze ca să poată înlocui de la 1 septembrie microbuzele din Chişinău.

Când anunța în luna iulie reforma de șoc în transportul public de la Chișinău, primarul Dorin Chirtoacă își exprima speranța că municipalitatea va găsi până la 1 septembrie destule autobuze și troleibuze ca să înlocuiască microbuzele din centrul orașului. Mulți oameni au lăudat atunci decizia primarului, inclusiv pe rețelele de socializare online. Însă, primăria a constatat, luni, că nu va fi pregătită la timp și a decis să amâne cu două săptămâni suprimarea rutelor de microbuz. Alla Ceapai s-a interesat dacă la mijlocul lui septembrie primarul Chirtoacă își poate prelungi răzgândirea și miza mai departe tot pe microbuze.

Deocamdată nu este foarte limpede dacă începând cu 15 septembrie rutele de microbuz vor circula pe itinerare noi sau dacă municipalitate va mai amâna pentru un termen decizia. Viceprimarul Vladimir Coteţ, care exercită acum atribuţiile primarului Chirtoacă plecat în vacanţă, tot el cel care a şi semnat luni dispoziţia de amânare a modificării traseelor, nu exclude că şi după 15 septembrie va urma o nouă amânare:

„Nu este exclus nici acest fapt. Nu merită de a se grăbi de a lua această hotărâre. Nu depinde doar de o decizie a primăriei. Această decizie trebuie să se ia în trei, de către călător, primărie şi transportator.”

Pe de altă parte, vicedirectorul direcţiei transport public din cadrul Primăriei Vitalie Butucel susţine că din 15 septembrie microbuzele vor circula pe itinerare noi, care urmează a fi îmbunătăţite, dar nu vor fi prea diferite de cele propuse iniţial de edilul capitalei. Cea mai esenţială schimbare va fi că din cele 9 rute de microbuz anulate anterior una, şi anume 127, va fi restabilită însă pe un traseu modificat.

Vitalie Butucel dă asigurări că microbuzele care au fost anulate şi cele care nu vor mai circula prin centrul capitalei au cu ce să fie înlocuite. El spune că Regia Transport Electric este pregătită de la întâi septembrie să majoreze numărul de troleibuze cu circa 50 de unităţi, iar parcul de autobuze va suplimenta rutele cu 45 de autobuze. De unde s-au găsit aceste unităţi de transport suplimentare? Vitalie Butucel:

„Nu ştiu. Asta e problema regiei şi a parcului. Noi lucrăm cu ei în bază de contract servicii publice. Noi plasăm comanda şi deja e problema lor.”

Directorul parcului urban de autobuze Iacob Capcelea se arată convins că suplimentare numărului de autobuze şi troleibuze va fi suficientă pentru a face faţă fluxului de călători, chiar dacă acesta va fi mult mai mare începând cu luna septembrie când elevii şi studenţii revin din vacanţă.

„Dat fiind faptul că noi circulăm în paralel cu microbuzele, capacitatea autobuzelor şi troleibuzelor maximală este utilizată în orele de vârf doar în proporţie de 60-70 la sută. Deci, o rezervă este şi la capacitatea existentă, plus suplimentarea unităţilor de transport ne va permite să facem faţă.”

Iacob Capcelea explică şi cum Parcul a făcut rost de cele 45 de autobuze:

„Până când ele vor fi antrenate de la companii private. În bază de contract vor activa. Am plasat şi un aviz în Monitorul Oficial că invităm companiile care posedă autobuze de capacitate sporită să colaboreze cu noi. Avem, în principiu, oferte. O să examinăm şi o să decidem care autobuze o să acceptăm.”

Presa relata, anterior, că aflând despre intenţia municipalităţii de a renunţa la microbuze consilierul municipal Iurie Topală ar fi cumpărat circa 50 de autobuze. Iurie Topală fiind principalul finanţator al PL în scrutinul local din 2011. Într-un interviu pentru Europa Liberă Chirtoacă a negat că Topală ar fi unul dintre finanţatorii partidului, dar a recunoscut că acesta a cumpărat din timp autobuze şi aşteaptă licitaţia.

Mai mulţi observatori, între care şi ex-consilierul municipal Mihai Roşcovan, au opinat că războiul cu microbuzele iniţiat de municipalitate ar ascunde interese obscure şi ar veni să favorizeze persoane din anturajul conducerii municipalităţii. Secretarul general al unei asociaţii de transportatori, bloggerul Dumitru Munteanu nu exclude ca la mijloc ar fi şi nişte interese, însă problema transportului public s-a agravat şi trebuie soluţionată cât mai rapid. În opinia sa municipalitate va fi nevoită să mizeze pe microbuze atâta timp cât nu va avea soluţii alternative, care în acest moment lipsesc:

„Transportul public la momentul de faţă încă nu este pregătit pentru ca să scăpăm de aceste microbuze. Există o problemă foarte mare cu şoferii. Şoferi calificaţi aproape că nu avem, majoritatea celor care conduc microbuzele nu au o practică în spate, nu au experienţa necesară pentru transportarea călătorilor. Ştim că şi activitatea microbuzelor nu este întotdeauna cea mai legală, persoanele sunt angajate neoficial, servicii de reparaţie nu se fac întotdeauna prin factură, combustibilul nu este procurat de la staţii alimentare în baza unor contracte şi facturi. Este o soluţie proastă, dar la moment microbuzele sunt o soluţie. Cetăţenii oraşului Chişinău au nevoie de transport de capacitate mare. Aceste 1800 de microbuze vedem că încurcă traficului rutier. Dacă în locul lor vor apărea 300 de autobuze şi troleibuze sigur că fluxul în oraş va scădea.”

Amintim că municipalitate a decis să modifice rutele de transport public pentru a exclude dublările rutelor de microbuz cu cele de autobuz şi troleibuz. Schema de circulaţie propusă de edilul Chirtoacă a nemulţumit însă şoferii de maxi-taxi care susţin că îşi vor pierde serviciul, dar şi pe călători care spun că vor trebui să cheltuiască mai mulţi bani, dar şi timp fiind nevoiţi să schimbe câteva mijloace de transport pentru a ajunge la destinaţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG