Linkuri accesibilitate

Un parlamentar rus a cerut guvernului să limiteze proiecțiile filmelor străine care „demonizează” Rusia...


...și i-a îndemnat pe cineaștii ruși să cultive imaginea pozitivă a „rusului patriot”.

Relatarea corespondentului Europei Libere la Moscova Tom Balforth e tradusă de Mircea Țicudean.

V-ați săturat de veșnicul rus bețiv sau ticălos din filmele de la Hollywood? Mutați-vă în Rusia. Senatorul Batu Hasikov a propus la 25 august restricții în proiectarea filmelor pe care le-a numit „anti-rusești” și a făcut apel la regizorii, scenariștii și actorii din țara să întroneze în conștiința publică o nouă imagine a „rusului patriot”.

„Este necesar să limităm accesul la marele ecran al filmelor care demonizează pe față sau fac prin metode primitive să pară o tâmpenie tot ce este rusesc, tot ce ține de cultura rusească” a spus Hasikov într-o declarație consemnată de agenția de știri Itar-Tass.

Hasikov, un fost campion mondial de kickbox, nu a numit filmele care s-ar înscrie în categoria pe care o detestă și a avut grijă să adauge că „criteriile alegerii filmelor nu ar trebui să închidă accesul spre Rusia filmelor străine care sunt cu adevărat artistice”.

În aceeași zi, ministerul rus al culturii a dat publicității o listă de 100 de filme străine „clasice” care constituie vizionări recomandate.

Lista publicată pe un web cultural rusesc afiliat minsterului cuprinde titluri ca „Timpuri noi” al lui Charlie Chaplin, „Apocalipsul acum” al lui Francis Ford Coppola sau „Titanic”-ul lui James Cameron.

Nu este limpede dacă publicarea listei a fost programată să coincidă cu propunerile lui Hasikov, care este membru în comisia pentru știință, educație și cultură în Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus.

„Hituri patriotice”

Hasikov a spus că odată cu lansarea inițiativei „Anul cultural”, a devenit necesar și „adecvat” ca cineaștii ruși să producă filme patriotice cu sprijinul statului.

„În acest moment majoritatea filmelor pe care le putem împrumuta în Rusia au eroi care nu merită imitați”, a spus senatorul.

Printre tipurile rusești pozitive, Hasikov i-a enumerat pe eroii filmului de acțiune „Suntem din viitor”, din 2008, povestea a patru prieteni tineri din Rusia de astăzi care călătoresc înapoi în timp până la al doilea război mondial, dar și filmul mai nou, de anul trecut, „Legenda cu numărul 17”, un film despre marele hocheist sovietic Valeri Harlamov, lăudat de însuși președintele Vladimir Putin.

Remarcile lui Hasikov vin pe fondul unei campanii mai ample a conducerii ruse de a edifica o cultură populară patriotică.

De când și-a luat postul în primire în 2012, ministrul rus al culturii Vladimir Medinsky, istoric-amator care a publicat mai multe cărți de desființare a miturilor occidentale despre Rusia, a îndemnat mereu să producă filme patriotice care să fie succese de casă.

Ministerul Culturii a înăsprit controlul asupra finanțării filmelor rusești de la buget. Tot anul trecut marele succes de casă „Stalingrad” al regizorului Fiodor Bondarciuk, apreciat de unii și în străinătate, a devenit un nou exemplu de film patriotic rusesc.

XS
SM
MD
LG