Linkuri accesibilitate

Cum se explică că după ce ziaristul american James Foley a fost asasinat de mișcarea ISIS, un alt ziarist american, Peter Theo Curtis, a fost eliberat?


Peter Theo Curtis, într-o înregistrare video courtesy of Al Jazeera, 24 august2014
Peter Theo Curtis, într-o înregistrare video courtesy of Al Jazeera, 24 august2014

Corespondența zilei de la Washington.

Există se pare două explicații. James Foley a fost detinut de IS – miscarea Statul Islamic – care a avansat din Siria în Irak și este acum ținta bombardamentelor americane.

Pe de altă parte, Peter Theo Curtis a fost răpit de Jabhat al-Nusra, sau Frontul Nusra, o grupare din Siria care luptă împotriva președintelui Bașar al-Assad și care are legături cu Al Qaida.

La prima vedere diferentele sînt minime, dar in realitate ele exista in materie de tactici, obiective si asocieri internationale.

Statul Islamic (IS), cunoscut și sub denumirea de Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL), organizatia care l-a retinut pe Foley timp de aproape doi ani, a apărut acum zece ani sub titulatura Al-Qaida din Irak, iesind in evidenta prin cruzime iesita din comun si disponibilitatea de a ataca civili si provoca razboi.

Ulterior IS a fost eliminata din rindurile Al Qaida fiind acuzata de violență excesivă Și contraproductivă, in particular impotriva unor musulmani.

Frontul Nusra s-a desprins din Statul Islamic. Si e posibil ca eliberarea lui Curtis sa fi simbolizat tocmai diferentierea de IS, in ochii celorlalte factiuni, care lupta impotriva lui Assad.

Cele doua grupari lupta direct in Siria, in prezent in regiunea Homs. Frontul Nusra a mentinut legaturi cu Qatarul care, la inceputul anului a negociat si platit rascumparare pentru eliberarea unui grup de maici si a altor femei capturate de organizatia respectiva in Siria.

Se pare ca pentru Curtis nu a fost platita o rascumparare. Observatorii considera ca prin aceasta eliberare, Qatarul pare a-si fi dorit sa isi imbunatateasca raporturile cu America, care are in tara o baza militara.

Ambasadoarea Americana la ONU Samantha Power a spus ca ambii ziaristi s-au dus in zona sa faca lumina in legatura cu un conflict singeros si au devenit victimele violentei.

Power a fost cea care a facilitat legatura familiei lui Curtis cu ambasadorul Qatarului la ONU. Unii experti cred ca intre omorirea lui Foley si eliberarea lui Curtis nu exista vreo legatura.

Altii insa spun ca intre gruparile teroriste din regiune exista rivalitati si ca eliberarea lui Curtis imediat dupa uciderea lui Foley este o coincidenta ciudata.

XS
SM
MD
LG