Linkuri accesibilitate

Bulgaria încearcă să-i oprească pe imigranții ilegali


O fată din Siria în spatele gardului care înconjoară adăpostul pentru imigranți clandestini de la Liubimeț, Bulgaria
O fată din Siria în spatele gardului care înconjoară adăpostul pentru imigranți clandestini de la Liubimeț, Bulgaria

Sofia este criticată pentru intenția sa de a reface într-o formă modernă instalațiile de frontieră din perioada comunistă..

Bulgaria va construi de-a lungul frontierei cu Turcia un zid de sârmă ghimpată lung de 131 de km. Decizia a fost anunțată de primul ministru în guvernul interimar, Gheorghi Bliznașki, în urmă unei consfătuiri la conducerea Ministerului de interne.

Guvernul precedent a construit în ultimul an un prim tronson de 30 de km. în zona punctului de control Capitan Andreevo. În acest mod a fost îngreunat accesul ilegal în țară al refugiaților din Siria, Irak, Afganistan și țările africane. Ideea este ca refugiații să se prezinte numai la cele trei puncte de control existente.

Problema imigranților însă nu a fost rezolvată. În perioada 15-18 august au fost reținute 143 de persoane din care 63 au venit pe mare, iar 61 au intrat prin așa-zisa frontieră verde cu Turcia.

Autoritățile bulgare continuă să investească în construcția zidului de sârmă și a instalației de observare video. Scopul este de a fi acoperită peste jumătate din frontiera terestră cu Turcia, care are o lungime totală de 300 de km. În acest mod vor fi reduse și cheltuielile prilejuite de paza frontierei cu militari și polițiști.

Sofia este criticată de ONU, Uniunea Europeană și de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului pentru intenția sa de a reface într-o formă modernă instalațiile de frontieră din perioada comunistă.

Situația se complică de faptul că Turcia dorește să devină membră a Uniunii Europene. Bulgaria însă acționează după modelul Greciei care a construit un zid de sârmă dealungul frontierei în Tracia elenă.

Secretarul general al ministerului de interne Gheorghi Lazarov a declarat că în Turcia există un milion de refugiați, din care o parte încearcă să ajungă în Uniunea Europeană prin Bulgaria. El a răspuns criticilor privind caracterul inuman al zidului declarând că refugiații vor putea intra în țara într-un mod legal prin punctele de frontieră.

Șeful diplomației, Daniel Mitov, a avertizat că pericolul pătrunderii de teroriști din Irak și Siria a crescut în urma apariției organizației musulmane extremiste Statul Islamic.

XS
SM
MD
LG