Linkuri accesibilitate

Tarafuri și tarife de toamnă electorale (Vasile Gârneţ / Ziarul Naţional˝


Amenințări la adresa unui jurnalist de investigație (Adevărul)

Vasile Gârneţ publică în „Ziarul Naţional” un editorial întitulat „Tarafuri și tarife de toamnă electorale” în care se referă la artiştii momiţi de Igor Dodon să cânte la întâlnirile lui electorale. Vasile Gârneţ susţine că Dodon a „decimat” de fapt lumea artiștilor basarabeni. I-a momit cu bani, iar aceștia i-au cântat la mitinguri și congrese, îmbrățișând ideile socialiste ale angajatorului și slăvind Uniunea Vamală. Au urmat dezamăgiri, regrete, trădări, atacuri violente, scuze în presă și pe rețele de socializare. „Cum e posibil ca cineva pe care îl consideram „de-al nostru”, scrie în continuare autorul, care ne cânta atât de măiestrit de inimă albastră, îndemnând flăcăii basarabeni să-și caute neveste peste Prut, să ne trădeze în halul acesta? El nu vede în ce joc murdar este atras, e chiar atât de prost, atât de nesimțit? Concluzia editorialistului este că suntem la început de campanie electoral, iar caruselul dezamăgirilor și trădărilor abia și-a pornit turațiile. “Își va dezlega punga pentru interpreți și „tabăra europeană”. Dar chiar dacă banii nu au miros, una e să-i chemi de pe scenă pe moldoveni să aleagă destinul european și valorile naționale, și alta e să-i „inviți” înapoi în Uniunea Sovietică”, îşi încheie pledoaria Vasile Gârneţ.

Continuând şirul comentariilor ce s-au scris zilele acestea din abundenţă referitorr la vizita lui Dmitrii Rogozin, într-un articol publicat în aceeaşi publicaţie Petru Bogatu numeşte „sadomasochistă” decizia autorităţilor de la Chişinău de a-l primi pe demnitarul rus. “Ce mai trebuia să facă Rogozin ca oficialii moldoveni să-i închidă ușa în nas? Să-i tortureze? Să-i împuște? Să-i taie în bucăți, precum doctorul Hannibal Lecter în interpretarea actorului Anthony Hopkins?”, se întreabă Petru Bogatu. Comentatorul consideră că Rogozin i-a atras într-o cursă pe demnitarii moldoveni, că dânsul nu a făcut decât să fenteze sancțiunile occidentale și urmărirea penală ucraineană. În mod normal, el urma să fie arestat de Garda Națională de îndată ce s-ar fi mișcat ceva mai la vest de Smolensk. Primindu-l însă, Chișinăul nu numai că s-a făcut de râs, ci și l-a ajutat să scuipe pe măsurile coercitive pe care le aplică UE și SUA pentru a pune la respect Rusia.

„Adevărul” publică pe pagina sa de pe Internet afirmaţia unui reporter al RISE Moldova, Iurie Sanduţa, care susţine că a fost ameninţat de o persoană care figurează într-o investigaţie al cărei autor este. Ar fi vorba despre agentul proxy Ruslan Siloci, implicat în cea mai mare operaţiune de spălare de bani din Europa de Est. La doar o zi de la publicarea investigaţiei „Spălătoria rusească”: Moscova – Riga via Chişinău", Siloci l-ar fi contactat pe journalist de la numărul de telefon 079763290 cu următorul mesaj: „Dacă nu ştergi azi poza şi textul cu mine, ai să vezi tu…”, şi a închis telefonul. Ştirea precizează că Ruslan Siloci este acţionarul majoritar la OOO Proffstandart, o companie rusească implicată în „spălarea” a 500 milioane de dolari. Tot el ar mai fi acţionar unic şi la SC Prodpozitiv SRL, o societate comercială anchetată penal în 2009 de către procurorii anticorupţie, într-un dosar de contrabandă cu carne. Investigaţia căreia a urmat ameninţarea a fost publicată pe data de 22 august şi deconspiră cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est, ce i-ar fi implicat pe un văr de-al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii off-shore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope. “Republica Moldova, o țară prinsă între aspirațiile sale de aderare la Uniunea Europeană și istoria ei cu legături strânse cu Rusia, a fost folosită pentru a asigura atât protecția juridică împotriva autorităților prin sistemul judiciar al țării, cât și ca un mijloc de a injecta ilegal bani în sistemele financiare din UE”, se spune în ancheta cu pricina.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG