Linkuri accesibilitate

Prizonieri ucraineni, obligați să mărșăluiască prin Donețk


La Donețk, în estul Ucrainei, separatiștii pro ruși au obligat zeci de prizonieni ucraineni să mărșăluiască prin centrul orșului unde au fost înjurați de trecătorii care au aruncat în ei cu gunoaie și sticle goale. Acest ”marș al rușinii” , care încalcă tote prevederile convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor, a fost întrerupt după scurt timp de alți lideri separatiști, relatează corespondenți internaționali de la fața locului.

Dimineața, prin oraș avusese loc o parada a armelor armatei ucrainene, distruse de separatiști.

Ambele manifestații au fost o replică la parada militară de la Kiev marcând 23 de ani de indepență .

La Kiev, după paradă, președintele Petro Poroșenko a anunțat între altele că guvernul va investi în următorii ani 3 miliarde de dolari în modernizarea armatei pentru că Ucraina va continua să fie amenințată militar în următorii ani.

În estul țării continuă ofensiva armatei împotriva separatiștilor care controlează încă orașele Luhansk și Donețk. Dimineața, un obuz a lovit un spital din Donețk, mai multe clădiri au fost avariate dar nimeni nu a fost rănit.

Luptele din est au izbucnit în aprilie, la o lună după ce Rusia a anexat abuziv penisula Crimeea. Potrivit Națiunilor Unite, peste 2 mii de persoane au fost ucise, peste 340 de mii au fost obligate să se refugieze.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG