Linkuri accesibilitate

Un locuitor din Sankt-Petersburg a fost reţinut de poliţie pentru că purta un chipiu albastru-galben


Un locuitor al orașului rus Sankt-Petersburg a fost reţinut de poliţie pentru că purta un chipiu în culori albastru-galben. Potrivit corespondentului local al Europei Libere, profesorul de istorie Oleg Ilyin a atras atenţia poliţiei prin faptul că purta pe cap un chipiu în culorile steagului ucrainean cu inscripţia Ucraina. El l-a primit câteva zile în urmă în dar de la prietenii săi ucraineni.

Profesorul a fost reţinut de poliţie în faţa administraţiei raionului Vîborg, unde avea loc o manifestaţie dedicată drapelului Federaţiei Ruse. Potrivit lui, poliţiştii s-au apropiat de el în câteva minute şi i-au spus că administraţia raionului îl roagă să-şi dea jos chipiul, pentru că un asemenea chipiu ar fi provocator. Oleg Ilyin a refuzat pentru care a fost dus cu autoduba la circa de poliţie.

„Am fost recent în Ucraina şi am văzut cu ochii mei, lucrurile diferă total de ce ne arată aici la televizor. Mă neliniștește acest conflict şi vreau să ajut la împăcarea celor două popoare frăţeşti”, a declarat Europei Libere Oleg Ilyin.

Potrivit lui, în protocolul întocmit de poliţişti chipiul său nu a fost menţionat în nici un fel, iar motivul declarat al reţinerii a fost că se afla în stradă fără paşaport.

Profesorul de istorie a fost eliberat după 2 ore şi a fost însoţit de poliţişti până acasă pentru verificarea actelor. Lui Oleg Ilyin i-a fost confiscată şi o carte cu versuri civice proprii care va fi verificată de Serviciul Federal de Securitate dacă nu conţine elemente extremiste.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG