Linkuri accesibilitate

„Monsieur, germanii au plecat de mult, iar dumneavoastră nu aveți voie să intrați în hotel înarmat”


Ernest Hemingway
Ernest Hemingway

Cum a „eliberat” acum 70 de ani scriitorul american Ernest Hemingway barul Hotelului Ritz din Paris.

Zilele acestea se împlinesc 70 de ani de la „eliberarea” barului hotelului Ritz din Paris de către scriitorul american Ernest Hemingway, un mare admirator al bucătăriei și băuturilor alcoolice franceze. Detalii într-o relatare a agenției France Presse tradusă de Mircea Țicudean.

În august 1944 Ernest Hemingway, pe atunci în vârstă de 45 de ani, era corespondent de război al revistei americane „Collier's", atașat Diviziei a patra americane care a debarcat în Normandia la 6 iunie 1944. Toată vara scriitorul care urma să ia în 1954 Premiul Nobel pentru literatură i-a însoțit pe infanteriștii americani în marșul spre Paris, în sprijinul celei de-a doua Divizii blindate franceze, care a intrat în capitală la 25 august.

Hemingway avea o dragoste specială pentru luxosul hotel Ritz și pentru barul hotelului, unde petrecuse multe ore plăcute înainte de război. „Când îmi imaginez cum ar putea fi viața în rai, acțiunea se petrece de multe ori la hotelul Ritz din Paris”, spunea scriitorul.

Un luptător din Rezistența franceză citat de AFP scrie că în vara lui 1944, Hemingway era obsedat de o singură idee: să fie primul american care intră în Paris și eliberează hotelul Ritz.

Folosindu-se de faima de scriitor și de ajutorul trupelor americane comandate de generalul George Patton, Hemingway a reușit să obțină o întrevedere cu comandantul armatei franceze, Phillipe Leclerc.

Cererea scriitorului a fost de a primi câțiva oameni cu care să elibereze barul de la Ritz. Dar spre dezamăgirea lui, Leclerc nu l-a luat în serios și i-a spus să-și caute de drum.

Hemingway nu s-a dat bătut, iar la 25 august, îmbrăcat în uniformă de corespondent de război, a sosit într-un jeep, cu un pistol-mitralieră și un grup de luptători din Rezistență la hotelul din Place Vendome.

A dat buzna în recepție și a anunțat că a venit să elibereze personal atât hotelul, cât și barul, care fusese rechiziționat în 1940 de naziști și folosit de atunci de demnitari germani, inclusiv de Hermann Goering și Joseph Goebbels.

Administratorul hotelului, Claude Auzello, s-a apropiat ușor incredul de scriitor, care l-a întrebat: „Unde sunt germanii? Am venit să eliberez Ritz-ul”.

„Monsieur – i-a spus francezul – germanii au plecat de mult, iar dumneavoastră nu aveți voie să intrați în hotel înarmat”.

Hemingway a pus arma în jeep și a revenit la bar, unde legenda spune că a consumat împreună cu ceilalți eliberatori 51 de Martini dry.

Potrivit fratelui său, Leicester Hemingway, scriitorul a cercetat beciul împreună cu oamenii Rezistenței, luând doi prizonieri temporari și găsind un coniac de arhivă cu totul excepțional.

Inspecția camerelor de hotel – continuă relatarea AFP – s-a încheiat fără rezultate notabile, găsindu-se doar cearșafuri găurite de gloanțe. Hemingway a scris mai târziu că a fost scârbit de gândul că nemții au „necinstit” camera pe care el, scriitorul, o împărțise cu Mary Welsh, cu care avea să se căsătorească în 1946.

„Hemingway purta uniforma cu așa distincție și dădea ordine cu așa autoritate, încât mulți au crezut că la Ritz a sosit vreun general”, își amintește barmanul-șef de pe vremea aceea din barul hotelului, Colin Field. Hotelul Ritz, care este închis pentru renovare din 2012, a numit în 1994 un bar mai mic „barul Hemingway”.

AFP scrie că spre sfârșitul anilor 1920 când a descoperit hotelul Ritz Hemingway era sărac lipit pământului și colinda Parisul în compania altui viitor clasic al prozei americane, Francis Scott Fitzgerald.

Nu întâmplător, hotelul apare în două din capodoperele celor doi: Tender Is the Night (Dulce e noaptea) a lui Fitzgerald, și The Sun Also Rises a lui Hemingway tradus în română ca Fiesta.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG