Linkuri accesibilitate

​Gradul de sofisticare, fondurile și puterea militară a grupării Statul Islamic sînt o amenințare majoră pentru Statele Unite


Se crede că membri ai grupării IS au aruncat distrus monumente istorice și obiective culturale din Irak

Corespondența zilei de la Washington

Gradul de sofisticare, fondurile și puterea militară a grupării Statul Islamic sînt o amenințare majoră pentru Statele Unite, o amenintare care poate depasi Al-Qaida, au declarat lideri militari americani.

„Sint o amenintare reala si iminenta pentru toate interesele noastre, in Irak si in alte parti”, a declarat ziaristilor ministrul apararii Chuck Hagel.

Aceasta evaluare facuta de Hagel prezinta un semnal de alarma in legatura cu organizatia terorista, care s-a consolidat in timpul razboiului civil din Siria si si-a extins apoi influenta in nordul Irakului, unde a ocupat intregi regiuni.

Recent ISIS a decapitat un ziarist american care fusese rapit in Siria. Intrebat daca ISIS este comparabila cu initiatorii atacului terorist de la 11 septembrie 2001, Hagel a spus ca este cea mai sofisticata si mai bine finantata grupare teororista pe care am vazut-o vreodata.

„Ei sint peste o organizatie terorista. Ei imbina ideologia cu sofisticarea si cu forta militara. Sint foarte bine finantati”, a spus ministrul american al apararii.

Chuck Hagel a facut aceste declaratii in conditiile in care America continua sa bombardeze obiective ISIS din Irak, pina acum fiind efectuate circa 89 de raiduri.

Pina acum presedintele Obama a ordonat o actiune limitata, menita sa protejeze diplomati si civili americani, aflati in primejdie.

Dar surse ale administratiei nu exclud posibilitatea intensificarii actiunilor impotriva organizatiei Statul Islamic. Generalul Martin Dempsey, seful statelor majore reunite ale armatei americane si-a manifestat ingrijorarea ca recruti ISIS din Statele Unite si Europa se vor intoarce in tarile de origine radicalizati si incerca sa comite acte de terorism.

Dempsey spune ca gruparea ramine un pericol pina cind nu va mai putea conta pe locuri de refugiu in Siria. Generalul a declarat ca viziunea ISIS este una apocaliptica si ca de aceea ea trebuie infrinta.

El a explicat ca gruparea nu poate fi invinsa doar in Irak, in conditiile in care practic frontiera cu Siria este ca si inexistenta.

Senatorul republican James Inhofe, liderul opozitiei in Comisia pentru Servicii Armate a spus ca din cauza unor organizatii ca ISIS „America se afla acum in cea mai periculoasa pozitie”. „Sint iesiti din minti”, a spus senatorul, „si dezvolta repede metodologii sa arunge in aer orase americane”.

Inhofe l-a criticat pe presedintele Obama spunind ca trebuie sa intrepinda ceva pentru ca gruparea are inca un american ostatec”.

Observatori politici ii cer lui Obama sa profite de schimbarea de la conducerea Irakului, odata cu demisia premierului si sa intreprinda actiuni mai hotarite impotriva gruparii sunite ISIS.

XS
SM
MD
LG