Linkuri accesibilitate

Revendicările „teritoriale” ale Patrioților Moldovei (ziare.com)


Traian Băsescu şi contractul politic (contributors)

Site-ul ziare.com difuzează informația despre revendicările „teritoriale” ale Partidului Patrioții Moldovei. E vorba despre declarația intitulată „despre restituirea teritoriului legal al Republicii Moldova", postată acum o săptămână în limba rusă pe site-ul Patriot.md. Patrioții Moldovei consideră că România și Ucraina sunt state neprietenoase față de Republica Moldova și critică sever semnarea Acordului de asociere a țării lor la Uniunea Europeană. Guvernul de la Chișinău este apoi avertizat că poartă răspunderea pentru „toate consecințele dezastruoase care sunt posibile din cauza unor politici care sunt numite antinaționale, antistatale și iresponsabile”.

Un comentariu publicat pe același site sub semnătura Ioanei Ene-Dogioiu proclamă „moartea politică” a lui Traian Băsescu, după ce aseară, într-o emisiune a postului de televiziune B1 l-a desființat practic pe cel pe care-l susținea entuziast în urmă cu puține zile să candideze la prezidențiale: Cristian Diaconescu - fostul șef al Cancelariei prezidențiale și cam ultimul dintre mai vechii săi colaboratori care i-a rămas aproape. Ioana Ene extinde motivele de dezamăgire dincolo de Cristian Diaconescu și spune că e inacceptabil cum calcă președintele Băsescu „peste cadavrele tuturor oamenilor care i-au fost alături in momente grele, care și-au pus pielea la bătaie pentru el, care i-au susținut mandatul”. Jurnalista pomenește răspunsul pe care Adrian Papahagi, fost susținător al președintelui, i l-a și dat public: „Azi, - spune Papahagi, - Traian Băsescu vorbeşte din vârful buzelor despre intelighenția și deontologi, adică fraierii ca noi. Spune că ne-am afișat cu el pe scena, de parcă am fi mers acolo nechemați, ca să ne aflăm în treabă. Păi de ce n-a defilat pe scenele referendumului alături de Elena Udrea, (...) de actuala conducere a Partidului Mișcarea Populară?”. După cum se știe, președintele Băsescu a optat recent să o susțină la prezidențiale pe vechea sa favorită, Elena Udrea, acum președinte al PMP, iar pentru asta a recurs chiar la a o ataca - mai subtil, ce-i drept - pe Monica Macovei. Nesusținută la prezidențiale de fostul partid al lui Traian Băsescu, Partidul Democrat Liberal, Macovei candidează ca independent. Aseară, președintele a așezat-o sub suspiciunea că ar face jocuri politice nu tocmai curate. Mai grav încă decât această acuză nemeritată i se pare Ioanei Ene, de la ziare.com, că președintele a făcut din Palatul Cotroceni scena unui ”un delir de imagine electoral”: a caracterizat întâlnirea cu Elena Udrea și cu reprezentanții PMP ca pe o predare de ștafetă de la președinte la viitor președinte. „Ridicol” - este verdictul autoarei acestui articol.

Într-un comentariu mai calm, dar la fel de dezamăgit Dragoș Paul Aligică scrie pe contributors: „E foarte simplu: Traian Băsescu a rupt azi contractul politic tacit cu susținătorii săi”. Aligică observă că președintele contează pe susținere necondiționată, e ceea ce ar fi căutat la Elena Udrea: „Nimeni nu i-a dat susținere necondiționată niciodată. Domnul Băsescu uită asta sau speră cumva că, în mod magic, susținătorii vor subscrie hipnotizați noului contract”, adică proiectului Elena Udrea președinte. Nu vor subscrie, spune Dragoș Aligică. „Este sociologic, etic și politic imposibil”.

XS
SM
MD
LG