Linkuri accesibilitate

Tragica istorie a unui voluntar american cu origini ucrainene ucis în estul Ucrainei


U
U

Mark Paslawsky avea 55 de ani și era absolvent al Academiei Militare West Point din Statele Unite.

Originar din New Jersey de pe coasta de este a Statelor Unite, Paslawsky a căzut în bătălia dată de forțele ucrainene pe 19 august pentru Ilovaisk, un orășel din apropierea Donețkului. Lupta ca soldat de rând în Batalionul Donbass, un batalion de voluntari al Ministerului Ucrainean de Interne.

Am rădăcini ucrainene și, prin trecutul părinților mei, eram îndreptățit să obțin imediat cetățenia ucraineană, spunea Mark Paslawsky la 7 august, într-o relatare a portalului ucrainean VICE News din regiunea Luhansk. Înainte să mă înrolez în batalion, am solicitat și primit cetățenia ucraineană ca să lupt ca ucrainean”.

Paslawsky este singurul american despre care se cunoaște că a luptat de partea forțelor ucrainene. S-a născut în 1959 la New York într-o familie mixtă ucraineano-americană și a copilărit la New Jersey. Cu aproximativ două decenii în urmă, s-a mutat în Ucraina, iar anul acesta și-a surprins familia cu anunțul că planifică să se înroleze voluntar în forțele armate ucrainene.

La înrolare, ar fi vrut să-și ia numele de război Taras, ca al poetului național ucrainean, Taras Șevcenko.

„Se poate citi despre el că a fost cel mai mare revoluționar al Ucrainei, iar acum are loc nu altceva decât tot o revoluție. Dar nu mi-am putut lua numele lui, pentru că și-l luase deja unul mai mare în grad din batalionul nostru. A trebuit să-mi aleg altul și am cerut așa, la întâmplare, să-mi dea numele Franko" .

Fac parte dintr-o unitate de șase oameni și sunt un simplu soldat. Am insistat să fiu soldat simplu, să merg peste tot cu unitatea”.

„Ne-a îngrijorat decizia lui să se bage în asta”, a declarat Europei Libere, Nestor Paslawsky, fratele combatantului. „Îi deplângem moartea, dar în același timp ne mândrim cu el. A fost un american adevărat și un patriot ucrainean, care a sprijinit ambele țări”, spune Nestor Paslawsky.

Moartea fratelui său pe câmpul de luptă la Ilovaisk a fost anunțată pe Facebook de Anton Gerașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne.

Știrea a provocat în mod previzibil reacții diferite de o parte și de alta a liniei frontului. În timp ce în unele articole din presa rusească Paslawsky este numit ”terorist” sau ”mercenar” american, în presa ucraineană este lăudat pentru sacrificiul său.

Iar Gerașcenko a folosit ocazia pentru a critica Statele Unite pentru refuzul de a furniza arme trupelor ucrainene.

Nepot al lui Taras Hunczak, un istoric ucraineano-american și profesor emerit la Rutgers University, Paslawsky a învățat la Academia Militară West Point. Era un jucător talentat de volei și a jucat în echipa Academiei. A absolvit în 1981. A servit apoi în armata americană până la vârsta de 32 de ani.

Portalul VICE News care l-a intervievat la Lugansk, scrie că, după armată, Paslawsky a fost consultant bancar și de investiții la Kiev, Harkov și Moscova.

În Statele Unite, prietenii și foștii săi colegi de la Academia Militară au fost șocați și întristați de cele întâmplate.

„Mark era tot așa de american cum este plăcinta mere, spune fostul său antrenor de volei, Bob Bertucci. Dar a rămas mereu și ucrainean. Asta juca un mare rol în viața sa”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG