Linkuri accesibilitate

Premiul Naţional şi finaliștii ediţiei 2014


Distincția, ca multe altele care vizitează elitele, a avut un debut controversat - și controversată a rămas până acum.

În 2011 guvernul condus pe atunci de Vlad Filat a instituit cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a independenței republicii un Premiu Național care urma să răsplătească anual cu o medalie și 100.000 de lei zece personalităţi din domeniile științei, tehnicii, culturii, artei si sportului. Noua distincție, ca multe altele care vizitează elitele, a avut un debut controversat - și controversată a rămas până acum.

Pentru ediţia din acest an au fost propuşi 25 de candidaţi, dintre care opt vor primi cununile de lauri. Lista lor a fost dată publicităţii printr-un comunicat oficial semnat de serviciul de presă al Guvernului. Iată numele laureaţilor: dirijorul şi compozitorul Dumitru Blajinu, pictorul Tudor Zbârnea, profesoara de muzică Galina Buinovschi, actorul de teatru şi film Vitalie Rusu, doctorul în istorie Sergiu Musteaţă, doctorul în medicină Petru Stratulat, doctorul în biologie Ştefan Ţurcanu şi antrenorul de lupte libere Nicolae Oriol.

Pornind de la condiţia că Premiul Naţional a fost gândit ca o formă de recunoaştere a unor realizări cu impact, unii comentatori pun la îndoială valoarea premiului în sine, din cauza segmentului limitat de orizont pe care îl scrutează cei care remarcă performanţele de talie naţională.

Nicolae Negru
Nicolae Negru

Publicistul Nicolae Negru se întreabă de ce membrii comisiei se opresc doar la domenii consacrate deja, precum pictură, teatru sau ştiinţă:

„Se merge pe o linie minimalistă, că dacă există acest premiu trebuie să-l acordăm cuiva, dar mie mi se pare că trebuie să procedeze altfel comisia aceasta, trebuie să cerceteze, să fie foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în sferele noastre de creaţie. Creaţie există pretutindeni, chiar şi în agricultură apropo, poate fi creaţie, în viticultură. Trebuie să fie căutate, să fie detectate adevăratele realizări, dar nu pur şi simplu, aşa funcţionăreşte, să spunem.”

Nicolae Negru remarcă faptul că acest premiu nu a reuşit să câştige notorietate, unul din motive fiind faptul că se ştie prea puţin despre cei nominalizaţi şi prin ce s-au remarcat.

Încă în primăvara anului curent Consiliul Naţional pentru participare a atras atenţia că nu există suficientă claritate şi transparenţă în alegerea şi desemnarea premianţilor. Sergiu Ostaf, reprezentant al societăţii civile în comisia pentru decernarea premiului spune că membrii comisiei care îşi expun alegerea prin vot secret nu sunt obligaţi să argumenteze aprecierile făcute:

Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf

„La substanţa deciziei, aici regulamentul nu prevede formularea motivelor, de ce unul şi nu altul. Comisia este repartizată în patru sau cinci subcomisii, în funcţie de domeniu. În cadrul subcomisiilor, de exemplu, din 7 candidaturi se recomandă cinci. Dar membrii comisiei în procesul de votare sunt liberi să nu urmeze această logică. Oricum, decizia finală este un proces mai degrabă semi-electoral, să spunem, decât unul bazat pe argumentare foarte clară.”

De când a fost instituit, acest premiu şi-a atras nenumărate critici, pornind de la indicele de apreciere şi relevanţa lucrărilor autorilor până la însăşi profilul candidaţilor. Anul trecut controverse au apărut în cazul lui Valeriu Pasat, fost ministru al apărării, anul acesta discuţii purtându-se în jurul singurei nominalizări făcute de literaţi, Paul Goma. Iată cum tălmăceşte poetul şi prozatorul Grigore Chiper faptul că în acest an nici un scriitor nu va lua Premiul Naţional, candidatura Uniunii Scriitorilor fiind respinsă:

Grigore Chiper
Grigore Chiper

„Totuşi în Republica Moldova mulţi intelectuali îl văd pe Paul Goma acasă, îl văd printre laureaţi pentru că ceea ce contează pentru ei este figura de disident al lui Paul Goma. Deci asta înseamnă în primul rând pentru intelectualul basarabean. Dar există şi cealaltă parte a medaliei, deci firea deloc comodă, recalcitrantă a lui Paul Goma. Deci Paul Goma ca om, Paul Goma în disputele acestea legate de holocaust, în primul rând legate de holocaustul petrecut pe teritoriul României.”

În acest an, Premiul Naţional va fi decernat în ajunul Zilei Independenţei Republicii Moldova, pe 26 august. Sergiu Ostaf, liderul Consiliul Naţional pentru Participare mai adaugă că încă nu este clar dacă premiul se acordă pentru notorietatea persoanei sau pentru rezultatele obţinute în ultimii doi ani. Totodată el consideră injust faptul că doar uniunile de creaţie şi ministerele pot face nominalizări, în consecinţă persoane potrivite pentru a lua premiul rămânând in afara sistemului de identificare pus în aplicare.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG