Linkuri accesibilitate

Ucraina în aşteptarea banilor de la FMI


Premierul Arseni Iaţeniuk a avertizat că prelungirea conflictului din estul ţării pune în pericol obţinerea următoarei tranşe de credit de la FMI şi redresarea economică a Ucrainei.

După luptele crâncene de noaptea trecuta din apropiere de Luhansk si Doneţk, in estul Ucrainei, oficialităţi regionale au spus ca numărul victimelor din ultimele 24 de ore este de 34. Per total, până acum in confruntările dintre forţele guvernamentale si separatiştii pro-ruşi, peste 2000 de oameni au muri, potrivit datelor anunţate de Kiev. Agravarea situaţiei de pe teren pune in pericol şansele Ucrainei de a obţine o noua tranşă din împrumutul de urgenta promis de Fondul Monetar Internaţional, tranșa ce ar urma sa fie acordata pe 29 august.

Premierul ucrainian Arseni Iaţeniuk a avertizat astăzi ca prelungirea conflictului din estul Ucrainei pune in pericol atât şansele de obţinere a unei tranşe din ajutorul financiar promis de Fondul Monetar Internaţional, cât si redresarea economica a ţării.

„Pagube de milioane se produc in mod intenţionat in fiecare minut împotriva Ucrainei. Este absolut clar ca aceste acţiuni planificate de dinainte sunt menite sa ne sufoce economic. Rusia realizează ca avem nevoie nu de miliarde de hrivne, ci de miliarde de dolari pentru a reface Donbasul.”

A spus la şedinţa de guvern de astăzi premierul de la Kiev.

Chiar înainte de începerea violenţelor armate din estul Ucrainei, situaţia economică a tării este foarte complicata, după lunile de proteste de pe Maidan si lipsa de stabilitate politica. A urmat anexarea Crimeii de către Rusia, care a însemnat si aceasta o lovitura data inclusiv economiei ucrainene, care s-a contractat cu 4,7 la suta in al doilea trimestru, faţă de aceiaşi perioada a anului trecut, iar producţia industriala s-a prăbuşit cu 12 la suta numai in luna iulie.

In aceste condiţii, prognoza economica pentru restul anului nu este de loc promiţătoare, scrie agenţia Reuters.

In acordul cu FMI pentru oferirea celor 17 miliarde de dolari Kievului există condiționări precise legate de reforme economice si structurale care, in acest moment, nu pot fi făcute din cauza cheltuielilor militare ale ţării si distrugerilor masive din regiunea de est. In declaraţiile sale de astăzi, premierul Iaţeniuk a păstrat totuşi o undă de optimist:

Arseni Iatseniuk
Arseni Iatseniuk

„Dacă pe 29 august Fondul Monetar Internaţional ia decizia de a ne acorda viitoare tranşe în valoare de 1,4 miliarde de dolari, înseamnă că ne aflăm pe calea cea bună”.

FMI ceruse Kievului, printre alte masuri de reforma si nepopulare, să crească preţul gazelor pentru consumatorii casnici si sa lase moneda naţională să fluctueze liber şi sa nu mai fie raportata numai la dolar.

Săptămâna trecută, guvernatoarea Băncii Naţionale, Valeria Hontareva, a spus ca banca va continua sa intervină asupra schimbului valutar pentru a compensa o stare de „panică” în legătură cu valoarea monedei naţionale.

Pe plan militar, lupte continua sa se dea la Luhansk si Doneţk şi oficiali locali spun că 34 de oameni au fost uciși în luptele dintre forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși în ultimele 24 de ore. Mai devreme, forțele ucrainene au spus că au pierdut nouă militari în lupte grele purtate cu separatiștii la Ilovaysk, un oraș mai mic în apropiere de Donețk. Nu este limpede dacă cei nouă au fost incluși în bilanțul oficialilor locali. Un consilier al ministerului ucrainean de interne a scris pe pagina sa de Facebook că trupele guvernamentale controlează jumătate din Ilovaysk, dar că separatiştii pro-ruşi opuneau rezistență înverșunată. Peste 2000 de oameni au murit în cele peste patru luni de lupte în estul Ucrainei între forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși.

Preşedintele Petro Poroşenko urmează să se întâlnească săptămâna viitoare, pe 26 august, cu omologul sau de la Moscova şi cu preşedinţii din Belarus si Kazahstan, ca si cu patru comisari ai Uniunii Europene pentru a discuta situaţia comerţului cu tarile Uniunii Vamale după ce Ucraina a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

Astazi pe pagina sa de FB, preşedintele de la Kiev a comentat faptul ca patru oameni au arborat drapelul Ucrainei pe un zgârie nori la Moscova din perioada stalinista scriind că „Imi place foarte mult faptul ca in ajunul aniversarii zilei independentei a Ucrainei, culorile steagului ucrainian au fost pictate pe una din cele mai inalte cladiri de la Moscova si ii felicit pe acesti ucraineni”. Cei 4 au fost reținuți și puși sub acuzare pentru vandalism, riscând până la trei ani de închisoare. Protestatarii au mai reușit să vopsească în culoarea albastră jumătate din masiva stea galbenă din vârful clădirii, așa încât ea a căpătat culorile naționale ucrainene. Drapelul ucrainean a fost înlăturat de pe clădirea din epoca stalinistă, care domină Râul Moscova. Angajații serviciilor de întreținere a clădirii au început să înlăture vopseaua de pe stea. Un purtător de cuvânt al poliției de la Moscova a spus că suspecții sunt doi bărbați și două femei.

Potrivit sondajelor de opinie din Rusia, majoritatea rusilor sprijina politica Moscovei fata de Ucraina, iar o minoritate considera ca ea a dus la izolarea internaţională a ţării lor, mai scrie agenția Reuters.

XS
SM
MD
LG