Linkuri accesibilitate

Baze militare NATO în Europa de Est? (contributors)


România se pregătește de alegeri incorecte (România liberă)

O analiză semnată de Valentin Naumescu pe site-ul contributors scoate în evidență miza apropiatului summit al Alianței Nord-Atlantice, din Țara Galilor. Reuniunea va avea de hotărât dacă se instalează sau nu baze NATO în Europa de Est, adică în zona statelor foste comuniste, în general foste republici sovietice, și care nu sunt membre NATO. Naumescu arată că pozițiile aliaților din NATO se radicalizează tot mai mult în preajma summit-ului. Simplificând, sunt două poziții dominante: una susținută de Statele Unite și de Marea Britanie, care pledează pentru instalarea de baze NATO în Europa de Est, pentru că doar așa se poate asigura o securizare a celeilalte Europe foste comuniste, așa numita Europă Centrală, a statelor care sunt acum membre NATO și ale Uniunii Europene. Pe poziția opusă se situează Germania, secondată de Franța și de ale țări occidentale, care nu doresc noi baze. Germania aduce mereu în disucție o anume promisiune făcută de Berlin Moscovei, cum că NATO nu se va extinde spre Est. Da, dar cu condiția ca Rusia să fi rămas pașnică, reamintește profesorul Valentin Naumescu. În opinia sa, este indiscutabil nevoie de cel puțin două noi baze NATO: una spre nord, în Polonia, alta mai la sud, în România de pildă, dat fiind că bazele din Turcia sunt inutilizabile acum în contexutul politic de acolo.

Alegerile prezidențiale din România încing deja serios agenda dezbaterilor de presă. O analiză a agenției Mediafax lansează ipoteza că președintele Traian Băsescu „va merge în alegeri”, cu ghilimelele de rigoare, cu doi candidați: recent mazilitul Cristian Diaconescu și recent desemnata, din partea aceluiași partid, Partidul Mișcarea Populară, Elena Udrea. Tactica președintelui ar viza o bază mai bună de negociere înaintea turului al doilea, iar de negociat ar fi nu cine va fi urmașul său la Cotroceni, ci cum își poate asigura propria influență politică după plecarea din fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Alina Mungiu-Pippidi avertizează în România liberă că România se pregătește de alegeri incorecte. Pentru ea, indiciul este comportamentul candidatului cel mai bine plasat în acest moment, premierul social-democrat Victor Ponta, care dă totuși semne că nu e sigur de victorie. În aceste condiții, Alina Mungiu îl crede capabil de orice și trage concluzia că tot omul de bine ar trebui să-l voteze pe liberalul Klaus Iohannis, principalul contrcandidat al lui Ponta.

Numai că Iohannis a primit deja o lovitură serioasă chiar de la predecesorul său la șefia Partidului Național Liberal, Crin Antonescu. Acesta a lăsat să se înțeleagă recent că nu-l va vota pe Iohannis pentru că „nu știe cine este”, ca om politic. Ioana Ene de la ziare.com traduce această declarație ca pe o abilă lovitură sub centură. Iohannis avea șanse doar dacă rămânea în rolul de personaj enigmatic, tăcut, cu aparențe de seriozitate, așadar opusul lui Victor Ponta.

Sidonia Bogdan de la România liberă și Cristian Pantazi de la Hotnews constată la unison că, de fapt, în media există doar doi competitori cărora li se acordă atenție pentru prezidențiale: Victor Ponta și Elena Udrea. E ca și cum, scrie Pantazi, Sistemul s-ar fi aliniat deja fără ezitări în spatele lor.

XS
SM
MD
LG