Linkuri accesibilitate

Panică în sistemul bancar din Transnistria (Adevărul)


Este sau nu UE ghidată de interese economice în Republica Moldova? (Martin Sieg citat de IPN).

Panică în sistemul bancar din Transnistria, titrează „Adevărul”. Articolul semnat de Ion Preaşcă arată că populaţia autoproclamatei regiuni estice şi-ar retrage în grabă banii depuşi în băncile regiunii. Potrivit autorului, în luna iulie valoarea depozitelor deţinute de populaţia regiunii separatiste în băncile locale s-a diminuat cu circa 13%, iar în ultimele trei luni cu circa 17%” conform datelor „băncii centrale” de la Tiraspol. Cifrele denotă că în rândul populaţiei a crescut semnificativ neîncrederea în sistemul bancar.

Într-un editorial publicat în „Jurnal de Chişinău”, scriitorul Mircea V. Ciobanu se adresează celor care s-ar opune acordării Premiul Naţional scriitorului Paul Goma. „E normal ca premiul în domeniul literaturii să se acorde pentru literatură. Exact aşa cum unui arhitect i se dă o diplomă pentru că a construit un pod, iar unui partizan i se dă o medalie pentru că a aruncat podul în aer. Indiferent de calităţile etice ale eroului, indiferent dacă el este devotat partidului sau un bun familist”. Potrivit editorialistului, „numai tradiţia sovietică acorda distincţiile celor care slujeau partidul, nu celor care erau performanţi în domeniile lor. Tradiţia mai recidivează”.

Mai mulţi comentatori pun astăzi problema viitoarei campanii electorale. Constantin Tănase de la “Timpul” ironizează pe seama felului cum vor exploata, se declară convins autorul, tema europeană partidele guvernării. Potrivit lui Tănase, „înfricoșați de bubuiturile de tun rusesc care se aud din Ucraina, nu vom mai îndrăzni să-i întrebăm pe foștii și viitorii conducători niște fleacuri în legătură cu corupția, hoția, lipsa de independență a justiției… Care corupție, dom`le, care hoție, ce fel de atacuri raider, care Aeroport, ce fel de Bancă de Economii?! Țara e în primejdie, comuniștii vor să ne bage în Uniunea asiatică, rușii sunt gata să ne declare război, iar voi umblați cu provocări de acest gen!”, ironizează autorul.

„Actuala campanie electorală se deosebeşte de celelalte în primul rând prin faptul că Rusia intervine direct, deschis, aplicând sancţiuni economice Republicii Moldova, pentru a stopa cursul ei proeuropean, şi, pe de altă parte, prin dezamăgirile pe care le-au trăit alegătorii moldoveni pe parcursul ultimilor patru ani”, scrie pe de altă parte comentatorul de la „Ziarul Naţional” Nicolae Negru. Comportamentul liderilor AIE a fost atât de dezgustător şi iresponsabil, încât este destul de mare riscul ca mulţi moldoveni să nu meargă la votare sau să meargă dominaţi de sentimentul răzbunării, de dorinţa de a-i „mătura pe toţi” de pe scena politică, mai crede Nicolae Negru. El îi îndeamnă pe alegători să nu se lase descumpăniţi de lacrimile dezamăgirilor: Să privim realitatea, să fim lucizi. Să discernem, să nu judecăm cu „hurta”, cum ne îndeamnă unii”. Mai ales că, atrage atenţia dl Negru, „Rusia abia începe să „testeze”cursul european al Republicii Moldova”.

Este sau nu UE ghidată de interese economice în Republica Moldova, este întrebarea la care răspunde expertul în integrare economică Martin Sieg, într-o analiză citată de IPN. Din punct de vedere economic, comparaţia dintre PIB-ul Uniunii Europene şi cel al Republicii Moldova invalidează orice interes puternic din partea UE, arată autorul. Piaţa moldovenească nu este suficient de mare ca să genereze un interes politic semnificativ. Sutele de milioane, pe care Europa le oferă ca ajutor Moldovei, vor depăşi orice beneficii economice pentru UE, într-un oricare viitor previzibil.

Portalul Agora publică o listă a produselor moldovenești care au cele mai multe șanse pentru a fi exportate: agroalimentare, textile, aparate electrice, produse farmaceutice, materiale de construcţie, produse din sticlă, produse din piele, mobilă produse din material plastic -sunt câteva categorii de produse trecute la cele cu șanse mari pentru a fi exportate în alte țări, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în comun cu Misiunile Diplomatice peste hotare.

XS
SM
MD
LG