Linkuri accesibilitate

Propagandă și pioșenie


Cum se pregătesc partidele din România pentru alegerile prezidenţiale de la începutul lunii noiembrie...

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu desemnat prezidențiabil de către PMP, Partidul Mișcarea Populară, susținut de președintele Traian Băsescu, s-a retras astăzi din această formațiune după ce colega lui Elena Udrea i-a boicotat campania și a declarat e gata să-și „asume” ea această poziție. Cristian Diaconescu va candida la președinție ca independent, fără prea multe șanse, dar pozițiile sale referitoare la politica externă continuă să suscite interes. Astfel după ce purtătoarea de cuvânt a ministerului ungar de Externe, Ana Nagy, a spus că „situația minorității maghiare din România nu reprezintă doar afacerea internă a României”, fostul șef al diplomației de la București a explicat că interpretarea ungară a tratatului bilateral dintre România și Ungaria „este foarte asemănătoare cu motivarea Federaţiei Ruse privind anexarea Crimeei".

Așa numita „problemă maghiară” face parte în mod tradițional din campaniile electorale din România, dar deocamdată nu au apărut atacurile naționaliste. Cristian Diaconescu are, însă, mai multă legitimitate decât oricare dintre candidați să vorbească despre relațiile dintre cele două părți, fiindcă el a fost unul dintre principalii negociatori ai Tratatului de bază româno-ungar. Totuși nici el nici ceilalți prezidențiabili nu și-au expus încă pe larg programul pe baza căruia ar urma să conducă România. Elena Udrea, care probabil își va anunța candidatura în această săptămână încearcă la fel ca premierul socialist Victor Ponta să se folosească de populismul religios pentru a capta mai multă atenție. Ambii politicieni s-au afișat la ultimele sărbători religioase alături de mulțimile de credincioși și de pelerini la mănăstirile ortodoxe, cu toate că nici unul nu mizează în viața de toate zilele pe valorile morale care eventual transcend existența efemeră.

Majoritatea electoratului este confuză și nu înțelege poate imediat că în absența ideilor și soluțiilor, politicienii aleg pioșenia ca pârghie electorală. Biserica Ortodoxă Română continuă să joace un rol important la alegeri, mai ales prin preoții de țară, care-i sfătuiesc pe oameni, uneori chiar din altar cu cine e mai bine să voteze.

Klaus Iohannis, candidatul PNL-PDL pentru președinție se ține deocamdată departe de politica populistă, dar este acuzat de tăcere, fiindcă nu are în spate nicio televiziune care să-l susțină. Din punct de vedere mediatic doar Elena Udrea și Victor Ponta beneficiază de trusturi media puternice, care lucrează deja folosind toate instrumentele propagandei politice.

În spatele propagandei cu greu se mai pot desluși dezbaterile pe teme economice, în vreme ce subiectele de politică externe apar doar la știri și nu sunt discutate serios deocamdată de către candidați, în ciuda conflictului din Ucraina.

XS
SM
MD
LG