Linkuri accesibilitate

Rusia spune că la convorbirile de la Berlin pe tema crizei din Ucraina s-au făcute anumite progrese


Ministrul rus de externer Serghei Lavrov la o conferință de presă, Berlin 18 august 2014.
Ministrul rus de externer Serghei Lavrov la o conferință de presă, Berlin 18 august 2014.

Convorbirile între miniștrii de externe rus, ucrainean, german și francez au durat 5 ore și s-au încheiat după miezul nopții.

Un comunicat al Ministerului rus de Externe spune că s-a ajuns la înțelegerea să se continue negocierile care se pot solda cu propuneri pentru aplanarea crizei.

Gazda negocierilor, ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, a declarat mai devreme că discuțiile de astă noapte au fost dificile, dar că s-au făcut anumite progrese.

Potrivit lui Steinmeier, obiectivul este un armistițiu între forțele guvernamentale ucrainene care luptă contra separatiștilor pro-ruși în estul țării, precum și întărirea controlului la granița ucraineano-rusă. Ministrul german a spus că el și omologii săi urmau să se consulte cu liderii țărilor lor și să decidă luni sau marți cum trebuie să decurgă mai departe convorbirile.

Convorbirile au coincis cu un nouă victorie împotriva separatiștilor pro-ruși, anunțată de autoritățile ucrainene.

Kievul a spus că armata a arborat drapelul ucrainean la o secție de poliție în orașul Luhansk pe care a recucerit-o duminică. Secția de poliție din sectorul Jovtnevii din nord-estul Luhanskului, este aparent primă victorie a forțelor ucrainene în raza acestui oraș din apropierea graniței ruse, pe care separatiștii pro-ruși îl controlează de câteva luni.

La nord de Donețk, celălalt bastion al separatiștilor, forțele ucrainene ar fi recucerit un nod de cale ferată Iasinuvata, despre care site-ul președinției ucrainene spune că are importanță strategică.

Rebelii, pe de altă parte, au doborât încă un avion de luptă ucrainean, un Mig-29, deasupra Luganskului. Armata ucraineană spune că pilotul s-a catapultat și a fost salvat. Doborârea unui avion atât de sofisticat sugerează din nou că forțele separatiștilor dispun de arme pe potrivă.

Oficiali ucraineni spun că separatiștii opun rezistență disperată pentru Lugansk, un punct cheie pentru primirea ajutoarelor din Rusia, inclusiv arme și combatanți. Kievul spune că acest flux s-ar fi intensificat în ultimele zile și acuză Rusia de trimiterea a noi arme pentru separatiști.

Duminică, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucraine Andrii Lîsenko a spus că „un convoi cu echipamente militare, inclusiv trei lansatoare de rachetă Grad a intrat pe teritoriul ucrainean”.

Moscova a dezmințit din nou că i-ar înarma pe separatiști. Dezmințirea proaspătă din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a urmat declarației unui lider separatist despre așteptarea unor arme noi.

Sâmbătă, premierul autoproclamatei republici Donețk Aleksandr Zaharcenko a spus că rebelii sunt pe cale să primească aproximativ 150 de vehicule blindate, inclusiv 30 de tancuri, precum și 1200 de combatanți antrenați în Rusia. „Ni se alătură în cel mai crucial moment”, a spus Zaharcenko într-o înregistrare video făcută vineri.

Afirmația despre antrenarea combatanților pe teritoriul rus este stingheritoare pentru Moscova, comentează agenția Reuter. Rusia a fost acuzată mereu în cele patru luni de conflict în estul Ucrainei de către Ucraina și Occident că ar ajuta separatiștii. Iar aceștia au furnizat mereu noi și noi dovezi.

Tensiunile s-au întețit săptămâna trecută din cauza controversatului convoi umanitar de aproximativ 280 de camioane trimis de Rusia către Ucraina cu alimente, apă și medicamente.

Convoiul staționează de mai multe zile la granița cu regiunea controlată de separatiștii pro-ruși. Jurnaliștii occidentali de la fața locului relatează că unele camioane ar fi pe jumătate deșerte, iar altele ar fi părăsit convoiul, îndreptându-se într-un depozit din apropierea graniței. Aceste relatări întăresc speculațiile despre încărcături suspecte pe care le-ar fi transportat convoiul rusesc.

Kievul nu și-a dat acordul pentru intrarea lui în Ucraina dacă nu este inspectat de autoritățile ucrainene și Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Crucea Roșie a spus că s-a ajuns la înțelegeri despre inspectarea încărcăturii, dar că mai trebuiau făcute aranjamente de securitate.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG