Linkuri accesibilitate

Conflictul ruso-ucrainean poate ajunge mâine la Nistru (Petru Bogatu)


Problema salariilor scandalos de mari ale directorilor de întreprinderi de stat (Ziarul Națțional)

Un comentariu semnat Petru Bogatu şi publicat pe paginile de internet Ziarulnaţional.md, Politicon.md şi Voceabasarabiei.net arată că conflictul ruso-ucrainean poate ajunge mâine la Nistru: „În timp ce toată lumea se întreabă dacă nu cumva convoiul umanitar trimis de Putin este un cal troian care va declanșa o intervenție armată, autoproclamata republică nistreană e copleșită de o psihoză militaristă fără precedent în ultimele două decenii”, observă autorul convins că asta se întâmplă pentru că oricui care gândeşte raţional, logica conflictului ruso-ucrainean îi dictează să se pregătească de război. „E la mintea oricui că liderul de la Kremlin are de ales una din două. Sau se dă bătut, permite Kievului să demoleze ultimele bastioane ale insurgenței filoruse și retrocedează Crimeea, sau declanșează un război în toată legea împotriva Ucrainei. O cale de mijloc cât de cât rațională nu există. Poate cineva să creadă astăzi că președintele rus se va preda cu arme și bagaje? Haideți să fim serioși,” scrie Bogatu şi continuă: „Putin nu-i un jucător de șah care se recunoaște învins când nu are nicio mutare bună. El e un pocherist care blufează când nu are soluții câștigătoare în speranța că poate sperie adversarul prin ținuta sa încrezătoare. De aceea, în cazul în care rebeliunea rusă din Donbass va fi înăbușită, președintele Rusiei va alege, probabil, războiul.”

Analiza lui Nicolae Negru publicată de aceleaşi site-uri este dedicată ultimelor sondaje, unul publicat de IRI şi altul – de CBS-AXA. În comparație cu studiul publicat de IRI cu câteva săptămâni mai înainte, datele CBS-AXA atestă o tendință de scădere a intențiilor de vot pentru principalele partide din actualul Parlament, PCRM, PLDM, PD și PL, dar a fost tratat cu neîncredere mai ales pentru saltul incredibil al partidului lui Renato Usatâi. Acest salt într-adevăr ridică semne de întrebare, crede Negru, dar nu este şi imposibil. „Rămâne de văzut dacă următoarele sondaje de opinie îl vor confirma”, menţionează el. Chiar și trei la sută din intențiile de vot nu sunt de neglijat pentru un partid care o ia de la zero, existând, în acest caz, cu marja de eroare de aproape 3%, șanse de acces în Parlament, mai scrie autorul. Nicolae Negru sugerează concurenţilor electorali să ia totuşi în serios datele sondajului, un motiv în plus fiind şi faptul că sondajul IRI îl prezintă şi el pe Renato Usatîi printre primii zece politicieni în topul încrederii, cu un punct procentual mai puțin decât Ghimpu și Dodon, precedați, la rândul lor, de Leancă, Voronin, Filat, Lupu și Chirtoacă.

Un articol din „Ziarul naţional” pune din nou problema salariilor scandalos de mari ale directorilor de întreprinderi de stat. Criticate în Parlament și Guvern, modificate prin hotărâri de Guvern și legi, salariile directorilor de întreprinderi de stat, societăți pe acțiuni cu capital majoritar de stat și agenții naționale rămân neschimbate, de sute de mii de lei, iar în unele cazuri de peste jumătate de milion de lei și chiar de un million, notează publicaţia. După ce legea a stabilit că salariile acestor conducători nu pot fi mai mari de cinci salarii medii ale angajaților instituției pe care o conduc, aceștia au recurs la indemnizații, premii, sporuri, ajutoare materiale, pentru a-și face același venit lunar cu multe zerouri. Cazul de referinţă este cel al șefei ÎS „Aeroport Catering”, Elena Ciobanu, care a obținut anul trecut un venit de la locul de muncă de aproape un million de lei, cu un salariu de funcție de doar 15 mii de lei pe lună, dar cu un adaos de 336 de mii de lei - în calitate de premiu pentru indicatorii de performanță, alte 168 de mii de lei în calitate de ajutor material, 177 de mii de lei în calitate de primă unică, 45 de mii de lei pentru deplasări, 36 de mii de lei - spor lunar conform contractului de manager și încă 13 mii de lei - indemnizație pentru concediu anual.

XS
SM
MD
LG