Linkuri accesibilitate

Protocronismul: boala națiilor mici


Copii macedoneni înfalangați protocronic…
Copii macedoneni înfalangați protocronic…

Orice mitologie colectivă este o rătăcire, iar cele mai vizibile rătăciri sunt cele care țin de inventarea unor origini mitice, fenomen înrudit cu teoriile conspiraționiste.

Așa este obsesia românilor cu dacii: e ceea ce numim protocronismul. Această patologie are rădăcini vechi, crescute din elucubrațiile ocultistului Nicolae Densușianu, care în studiul Dacia Preistorică înșirase toate absurditățile pe care avea să se bazeze protocronismul, inclusiv aceea că limba latină derivă din cea dacă (sau proto-română) și că, în consecință, dacii vorbeau latină înaintea latinilor.

Până la urmă, nici măcar protocronismul nu a fost inventat de români. E o boală lipicioasă a naţiilor mici şi incerte, unde un grup -sau mai multe grupuri- de oameni cu cultură şovăielnică şi fără pregătire istorică sau lingvistică se coalizează pentru a inventa o măreţie trecută, de dimensiuni cosmice, a neamului.

Români, albanezi, bulgari, macedoneni, maghiari, georgieni, ceceni, estoni… S-ar putea strânge o bibliotecă întreagă de tentative demente de a rescrie istoria planetei din perspectiva unei inventate naţii adamice. Toate aceste cărţi, deşi scrise în limbi diferite, se aseamănă până la identitate. Genul acesta de nebunie e repetitiv şi obsesional. Cu toţii - albanezi, maghiari, români sau ceceni -, protocroniştii revendică ascendenţă pelasgă, etruscă, hitită… Cu toţii au fondat Roma sau Babilonul, iar în cazurile extreme limba lor e limbă primordială.

Nici unul - absolut nici unul - nu are studii lingvistice.

Georgienii, de pildă, au o întreagă şcoală protocronista, al cărei eminent reprezentant a fost defunctul preşedinte Zviad Gamsahurdia. La ceceni, protocronismul este ideologie naţională. Pe lângă etrusci, hitiţi şi troieni, cecenii revendica şi Locurile Sfinte (precum pentru dacopații extremi dacii ajunseseră în Palestina şi Iordania, aşa încât Isus ar fi putut bine să fie dac, din moment ce unii membri ai sectei ai căutat să arate că eroii din Ramayana şi Mahabharata sunt daci!)

O extremă protocronistă a fost atinsă și în Macedonia, devenind de la o vreme ideologie cvazi-oficială de la Skopje. Macedonenii au mers să îşi caute „strămoşii” până în Hindu Kush, în nordul Pakistanului, pe urmele lui Alexandru Machedon… care nu era, desigur, un slav, cum sunt macedonenii de azi!

Fuduleala pretenţioasa a protocronismului altora este astfel la fel de barocă și nefondată ca a românilor. Aşa se face că şi azi oameni, altminteri normali, continua să se creadă purtătorii unei misiuni sfinte de regăsire a esenţei neamului şi-i vezi cum îşi pierd banii şi vlaga publicând, pe cont propriu cel mai adesea, cărţi în care se căznesc – fără nici o pregătire lingvistică – să arate ca româna e o limbă adamică sau că prezintă similitudini cu sumeriana şi/sau cu etrusca.

Atât de lipsiţi de cele mai elementare cunoştinţe lingvistice şi istorice sunt aceşti deranjaţi profund, încât ei nu văd contradicţia între a-ţi înrudi simultan limba cu limbi -noi sau moarte- care la rândul lor sunt total diferite între ele, genetic, structural şi tipologic. Şi, desigur, toţi au construit piramidele… probabil împreună.

E drept, in schimb, că dacopatia încă nu a atins in mod serios Republica Moldova. Moldovenii se mândresc mai degrabă cu Ștefan cel Mare și Eminescu, dar asta e o alta obsesie, care, fiind împărțită cu românii, rămâne pentru moment nerezolvată.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG