Linkuri accesibilitate

Ucraina și Rusia ar putea ajunge la un acord privind condițiile în care convoiul umanitar rus ar putea livra ajutoarele în estul Ucrainei


Miniștrii de externe din Ucraina, Rusia, Germania și Franța se întâlnesc la Berlin pentru a negocia o soluție politică în estul Ucrainei.

Ileana Giurchescu rezumă ultimele știri despre conflictul din estul Ucrainei:

Pentru moment, nici vameșii ucraineni, nici reprezentații Crucii Roșii nu au început să controleze încărcătura celor aproape 300 de camioane rusești, parcate în apropierea graniței ucrainene.

Potrivit unui reprezentant al Crucii Rosii, încărcătura ar urma să fie controlată la Donețk, in Rusia, la circa 200 de kilometri de orașul ucrainean omonim.

Pascal Cuttat, reprezentantul Crucii Roșii, a mai declarat că nu s-au negocizat nici măsurile de securitate pentru angajații Crucii Roșii care ar urma sa în însoțească majoritatea camioanelor și ulterior să împartă în Ucraina, ajutoarele umanitare rusești.

Între timp, armata ucraineană continuă ofensiva în estul țării iar potrivit unui mesaj pe Twitter al președintelui Petro Poroșenko, ar fi recucerit un oraș din imediata apropiere a Donețkului, Zdanivka. Informația prezidențială nu a fost confirmată din surse independente.

Miniștrii de externe din Ucraina, Rusia, Germania și Franța se întâlnesc duminică seară la Berlin pentru a negocia o soluție politică în estul Ucrainei.

Negocierile urmează declarațiilor de vineri ale Kievului să ar fi distrus o parte dintr-un convoi rusesc de vehicule blindate, care ar fi pătruns ilegal în Ucraina în noaptea de joi spre vineri.

Știrea nu a fost confirmată de Washington sau ONU, dar toate cancelariile occidenale au cerut Moscovei, în termeni hotărâți, să respecte suveranitartea Ucrainei. Pentru moment, Moscova susține că informațiile privind convoiul ar fi o „invenție” a armatei ucrainene.

Pe de altă parte, vineri seară, autoproclamatul lider al separatiștilor din Donețk anunța că așteaptă întăriri militare din Rusia, în jur de 150 de vehicule blindate și 1.200 de luptători antrenați în Rusia.

La Berlin și Washington s-a anunțat că președintele Petro Poroșenko a avut convorbiri telefonice cu cancelarul Angela Merkel și vice-președintele american Joe Biden. În ambele discuții telefonice, liderii occidentali au declarat că trebuie să se pună capăt fluxului de arme peste granita, pentru separatiștii pro-ruși.

XS
SM
MD
LG