Linkuri accesibilitate

Incident fatal


Teama ziaristului Alexandru Nichiforov de poliţia secretă a regimului separatist din regiunea transnistreană.

Ziarul berlinez „Die Tageszeitung” (taz) a publicat în iunie un amplu reportaj, semnat de corespondentul acestui cotidian în calitate de trimis special în zona de conflict din Ucraina.

Jurnalistul Bernhard Clasen a făcut atunci şi o escală în Transnistria şi l-a contactat pe un ziarist local, recomandat de către redacţia ziarului berlinez.

Respectivul jurnalist din Transnistria - care anul trecut a participat la Berlin la un seminar pentru ziarişti din ţări post-sovietice - l-a însoţit pe colegul său german, facilitîndu-i cîteva contacte.

Amîndoi erau urmăriţi discret de agenţi ai poliţiei secrete. La un moment dat însă, a apărut un ofiţer, i-a legitimat şi i-a invitat la sediul KGB-ului, unde au fost interogaţi separat. În relatarea lui Bernhard Clasen – pe care am sintetizat-o şi noi într-o emisiune difuzată pe 19 iunie a.c., din motive de protecţie, ziaristul din Transnistria nu a fost nominalizat.

Jurnalistul respectiv se află de la începutul lunii august la Berlin, iar acum numele lui nu mai este nici un secret.

Aleksandru Nichiforov. Foto de William Totok.
Aleksandru Nichiforov. Foto de William Totok.

Este vorba despre Alexandru Nichiforov, în vîrstă de 36 de ani. Nichiforov, care a lucrat pentru mai multe publicaţii, între care şi pentru agenţia RIA Norîi Reghion, s-a hotărît să părăsească provincia separatistă şi nu ştie de acum încolo ce se va întîmpla cu el.

Am stat de vorbă cu Nichiforov la redacţia ziarului „Die Tageszeitung”. Convorbirea a fost înregistrată în limba rusă, iar traducerea simultană a făcut-o şefa secţiei pentru politică externă, Barbara Oertel.

Ceea ce ne-a povestit Alexandru Nichiforov seamănă, pe alocuri, cu un film poliţist cu KGB-işti, dacă nu ar fi un decupaj din realitatea imediată.

După plecarea colegului german, povesteşte Nichiforov, KGB-ul i-a cerut să devină colaborator neoficial al poliţiei secrete.

I s-au comunicat datele de contact şi problemele despre care urma să informeze poliţia secretă. KGB-ul dorea să afle, între altele, orice amănunte despre contactele cu cetăţeni străini, mai ales despre activitatea unor jurnalişti, despre desfăşurarea şi tematica unor colocvii internaţionale cu participarea unor ziarişti. Orice deplasare în Republica Moldova urma s-o anunţe în prealabil.

Intimidat şi speriat de acţiunile KGB-ului, Alexandru Nichiforov se hotăreşte să recurgă la un truc pentru a scăpa de ameninţarea poliţienească mai mult decît stînjenitoare. Anunţă KGB-ul că va pleca în Republica Moldova pentru a participa la un colocviu internaţional. Asta cu scopul ca să nu aibă probleme la părăsirea povinciei separatiste. Colocviul respectiv era, de fapt, o pură ficţiune a ziaristului care recurgînd la această stratagemă a ajuns nevătămat la Chişinău, iar de acolo, ca posesor al unui paşaport emis de autorităţile din Republica Moldova, a plecat în Germania.

XS
SM
MD
LG